četvrtak, 20. oktobar 2016.

Otkrivena spomen-tabla kompozitoru i piscu Vojislavu Vokiju Kostiću

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković otkrili su danas spomen-tablu u čast našeg istaknutog kompozitora i pisca Vojislava Vokija Kostića u Kičevskoj ulici na Vračaru. 

Ona je, ispred zgrade u kojoj je Kostić živeo, ukazala da joj je pripala izuzetna čast da otkrije spomen-tablu našem istaknutom umetniku. 

– Grad Beograd ovim malim znakom pažnje odaje dužno poštovanje za značajan umetnički doprinos. Dela koja nam je Voki Kostić ostavio u nasleđe najbolje govore o njemu. A za nekoga ko je rastao uz kultne filmove poput „Ko to tamo peva”, „Orlovi rano lete”, „Laf u srcu”, „Tesna koža” i „Kamiondžije”, oni su prepoznatljivi i po vrhunskoj muzici Vokija Kostića – navela je Jevtićeva. 

Ona je podsetila da je pre dva dana u blizini ovog mesta postavljena spomen-ploča i balerini Jeleni Šantić, uz komentar da je to lepa simbolika spoja muzike i plesa. 

Nedeljković je istakao da je Društvo za ulepšavanje Vračara posvetilo ovaj dan evociranju uspomena na velikog kompozitora. On je podsetio da se Voki Kostić, inače sin istaknutog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Kostića, pored muzike uspešno bavio i kulinarstvom, kao i podizanjem svesti o zdravoj ishrani. 

Događaju su prisustvovali filmski stvaraoci Slobodan Šijan i Puriša Đorđević, supruga Vojislava Kostića Vera i brojni građani.