četvrtak, 8. decembar 2016.

Zahtevi za nove zdravstvene knjižice u Opštini Vračar

Gradska opština Vračar omogućila je svojim starijim sugrađanima da zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica za elektronske ispune u zgradi opštine, a kako je naglasila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, ovo je još jedan pokazatelj da su i grad i opštine servisi građana. Ona je, predstavljajući ovu novinu zajedno sa predsednikom opštine Milanom Nedeljkovićem, istakla da se na ovaj način izbegavaju redovi i eventualni problemi prilikom apliciranja za nove zdravstvene knjižice.

– Na nivou Beograda krenuli smo sa tri kluba za stare, a sada su se i opštine priključile u pomoći starijim sugrađanima oko popunjavanja zahteva. Njima je tako olakšano i omogućeno da ne čekaju u redovima, a da dobiju ono što im je potrebno. Beograd ima bezmalo četiri stotina hiljada najstarijih sugrađana i zato je važno da im se na konkretan način pomaže – kazala je Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da je interesovanje veliko i podsetila da su se i „Pošte Srbije” uključile u proces.

– Grad i gradske opštine pokazuju odgovornost i nastoje u svim segmentima da olakšaju građanima da ostvare svoja prava i da im budu na usluzi. Otuda se podržavaju sve ideje koje vode ka tome – rekla je Nataša Stanisavljević i izrazila očekivanje da će primer Vračara i još nekih opština koje su brzo reagovale slediti i druge.  

Gradska sekretarka je izrazila zahvalnost gradskom menadžeru Goranu Vesiću na inicijativi, ali i predsedniku opštine Vračar, koji je uspeo da za vrlo kratko vreme organizuje mlade opštinske službenike koji pomažu starijim sugrađanima da apliciraju za nove zdravstvene knjižice.
Milan Nedeljković je precizirao da ova opština ima oko 18 hiljada penzionera, te da mora da bude u funkciji građana. 

– Pomoć starijima, posebno onima koji nisu vični kompjuterima, pokazala se prioritetna. Prilikom podnošenja zahteva, građani treba da prilože na uvid važeću ličnu kartu i overenu zdravstvenu knjižicu, a nova, plastificirana zdravstvena kartica će im stići na kućnu adresu – napomenuo je Nedeljković.  

Namera opštine jeste brža i efikasnija zamena starih zdravstvenih knjižica za nove, čime se postiže i bolja zdravstvena usluga i smanjuje vreme čekanja za preglede i druge zdravstvene usluge. 

Nova usluga dostupna je građanima u prizemlju zgrade Opštine Vračar, Njegoševa 77, radnim danima od 8 do 15 sati.