utorak, 17. januar 2017.

Muzejski teatar u Konaku kneza Miloša u Topčideru

Istorijski muzej Srbije nastavlja sa izvođenjem predstava u autentičnom ambijentu Konaka kneza Miloša u Topčideru u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture. Tako će do početka aprila biti izvedeno deset predstava muzičko-scenskog igrokaza ,,Što se bore misli moje” i četiri izvođenja monodrame „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić”.

Muzičko-scenski igrokaz ,,Što se bore misli moje” igraće se prvog i trećeg vikenda u mesecu (21. i 22. januara, 4, 5, 18. i 19. februara, 4, 5, 18. i 19. marta u 16 časova), dok će monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić” biti na programu poslednjeg vikenda u mesecu (28. januar, 25. februar, 25. i 26. mart u 16 časova).

Igrokaz „Što se bore misli moje” autorke Zlate Tipold je jednočinka u trajanju od sat vremena koja opisuje jedan segment života kneza Mihaila Obrenovića i njegove supruge kneginje Julije Hunjadi Obrenović – pripremu Julijinog rođendana na njihovom imanju „Ivanka” (u današnjoj Slovačkoj). 
U raskošnim kostimima tadašnje mondenske Evrope i uz pratnju divne muzike Franca Lista i Kornelija Stankovića, glavni junaci predstave upoznaće publiku sa mnogim znamenitim ličnostima epohe, dočarati istorijske prilike kroz interesantne anegdote i podsetiti na gotovo zaboravljene pesme među kojima je i „Što se bore misli moje”, koju je napisao knez Mihailo Obrenović.

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić”, u trajanju od 40 minuta, predstavlja kratak životopis jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Tekst je napisao Milovan Vitezović. Predstava će podsetiti gledaoce na slavne junake naše prošlosti kada su reč, čast, pravednost, plemenitost i humanost bile najuzvišenije vrednosti srpskog naroda.

Zbog ograničenog broja mesta svi zainteresovani moraju unapred da izvrše rezervaciju na telefon: 2660-422. Cena karte je 350 dinara.