sreda, 18. januar 2017.

„Tec2Screen” – novi pristup obrazovanju

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor kompanije „Festo Srbija” Ivan Zekavica prezentovali su danas u Naučno-tehnološkom parku „Beograd” sistem „Tec2Screen”, koji  treba da unapredi dualno obrazovanje u Srbiji. 

Petronijević je podsetio da je zgrada Naučno-tehnološkog parka „Beograd” donedavno bila prazna, dok danas u njoj posluje 400 mladih ljudi, od toga 300 inženjera koji nisu otišli u inostranstvo jer im je omogućeno da i u našij zemlji ostvare pristojnu zaradu. 

– Borimo se za investicije, a da bi se one obezbedile, potrebno je da, uz privredne zone koje pravimo u Beogradu, obezbedimo dodatu vrednost, a praviće je naši mladi ljudi koji će na ovoj opremi učiti kako da dođu do tog cilja. Princip je jednostavan. Putem simulacije na tablet računarima učenici se upoznaju sa postupkom proizvodnje, naredni korak je da rade na samoj mašini – simulatoru koju danas prezentujemo i tek onda sledi odlazak u pravi proizvodni pogon – istakao je Petronijević. 

Ministar Šarčević je dodao da je u prethodnih pet meseci kada je reč o dualnom obrazovanju napravljeno dosta partnerskih odnosa sa privrednim subjektima, privrednim komorama  i lokalnim samoupravama. Takođe su, prema njegovim rečima, pri kraju pripreme za upis studenata za narednu školsku godinu, koja će omogućiti 700 do 800 veći broj studenata na budžetu na inženjerskim i studijama iz IT sektora. 

– Programom je predviđeno proširenje Elektrotehničkog fakulteta, kao dopunski prostor za Matematički fakultet u Beogradu, ali i Novom Sadu i Nišu. Takođe se uveliko radi na pokretanju naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu, kao i širenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, koji je premijer Vučić izabrao za prezentaciju 100 dana rada Vlade Srbije – podsetio je Šarčević. 

On je najavio donošenje novih sistemskih zakona iz oblasti obrazovanja, koji će obuhvatiti informatiku kao obavezan predmet u osnovnim školama, kao i da se kroz tehničko obrazovanje uči o preduzetništvu. Postojaće i poseban zakon o dualnom obrazovanju kojim se kao saradnik škole uvodi kompanija i čiji će predstavnik biti član školskog odbora. 

Zekavica je podsetio da je „Festo” kompanija globalni lider u industrijsko-mašinskoj proizvodnji, ali i u oblasti edukacije i proizvodnje učila. On  je istakao da je pravi trenutak da se investira u obrazovanje i da se ulaganje u tu oblast uvek višestruko isplati, a da krajnji rezultat neminovno dovodi do povećanja stranih investicija. Takođe je zahvalio Gradu Beogradu na podršci, kao i članu Gradskog veća Dragomiru Petronijeviću, koji je pokrenuo veliki broj dešavanja za unapređenje dualnog obrazovanja. 

Događaju su prisustvovali direktori i nastavnici srednjih škola iz Beograda i Srbije, kao i predstavnici domaćih i inostranih kompanija koje posluju u Srbiji i koje sarađuju sa učenicima u procesu dualnog obrazovanja. Zaključak je da dualno obrazovanje već sada pokazuje da to nije kraj školovanja kako se to mislilo, već samo jedan korak koji omogućava i dalje fakultetsko usavršavanje ili pokretanje sopstvenog biznisa i dalje samostalno usavršavanje. 

„Tec2Screen” je uređaj za učenje, merenje, simulaciju i programiranje, koji je primenjiv na bilo kom mestu. Cilj prezentacije je promocija najnovijih svetskih trendova i tehnologija u obrazovanju koje pomažu da se na efikasan i kvalitetan način sprovodi praktičan deo nastave u srednjim školama i dualnom obrazovanju.