četvrtak, 19. januar 2017.

U Muzeju afričke umetnosti za zimski raspust kurs keramike

U Muzeju afričke umetnosti za vreme zimskog raspusta od 30. januara do 12. februara biće organizovan, u dva termina, petodnevni mini-kurs keramike „Nije baš kalabaš – kreativne radionice keramike” namenjen mladima. Zainteresovani srednjoškolci se mogu opredeliti da pohađaju kurs koji traje od 30. januara do 3. februara ili onaj koji traje od 6. do 10. februara. Broj učesnika je ograničen na deset polaznika po grupi i zato se treba prijaviti na vreme.                   

U okviru svakog od dva petodnevna mini-kursa izrade posuda od keramike „Nije baš kalabaš...” polaznici će upoznati tehnike izrade posuda od gline i načine ukrašavanja karakteristične za tradicionalne afričke kulture. Jedan on načina modelovanja glinenih posuda bio je korišćenjem kalabaša – afričke tikve kao kalupa, preko koga se nanosila i oblikovala glina. U starim afričkim domaćinstvima najviše su korišćene posude od gline i posude od sušene tikve, a često su imale slične dekorativne motive – u vidu listova, životinja, spirala i raznih geometrijskih oblika, izvedene urezima po površini posude.

Svaka grupa polaznika radionica će u kontinuitetu od pet radnih dana (od ponedeljka do petka) u tročasovnim terminima (od 10 do 13 časova) ovladavati tehnologijom izrade, ukrašavanja, glačanja i bojenja predmeta od gline, koji će se zatim peći i pripremiti za izlaganje. Završni deo programa ostavljen je za dva poslednja dana raspusta – subotu i nedelju, kada će učesnici uz pomoć kustosa pripremiti i postaviti izložbu radova. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije radove održaće se 12. februara u 14 časova. Nakon završetka programa učesnici će svoje radove poneti kući. Radionice vodi Milica Josimov, vajar, i Milica Naumov, kustos.

Prijavljivanje je obavezno slanjem prijave na africanmuseum@gmail.com sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i izabrani termin kursa (od 30. januara do 3. februara ili od 6. do 10. februara, od 10 do 13 časova). Cena kursa je hiljadu dinara.