ponedeljak, 20. februar 2017.

Vesić čestitao jubilej Beogradskom dramskom pozorištu

Gradski menadžer Goran Vesić čestitao je ansamblu i svim zaposlenima u Beogradskom dramskom pozorištu jubilej – sedam decenija rada i postojanja.

– Želim vam da nastavite tradiciju jednog od najboljih pozorišta u Srbiji, kao i da na međunarodnom planu nastavite da na najbolji način predstavljate Beograd i njegovu kulturnu scenu. Generacije glumaca, reditelja i pozorišnih radnika koje su u proteklih sedamdeset godina obeležile rad vaše kuće uveravaju nas de će i u godinama koje su pred nama ta tradicija biti nastavljena. Uveravam vas da će Grad Beograd učiniti sve da mnogobrojna publika i dalje uživa u vašem profesionalanom i vrhunskom radu – navodi se u čestitki gradskog menadžera.

Teatar je osnovan pod imenom Gradsko pozorište u drugoj polovini 1947. godine, a 1949. godine preimenovan je u Beogradsko dramsko pozorište. Prva premijera, „Mladost otaca” Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića, izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta, a članovi novoosnovanog ansambla, među kojima 29 glumaca, posle proba su učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu.