četvrtak, 23. februar 2017.

Održana tribina o podsticajima za poljoprivredne proizvođače u Rakovici

U Opštini Rakovica održana je tribina „Podsticaji za poljoprivredne proizvođače”, na kojoj su sa državnim podsticajima u poljoprivredi u 2017. godini poljoprivredne proizvođače upoznali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sekretarijata za privredu – Uprave za poljoprivredu Grada Beograda.

Domaćin tribine bio je predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić, koji je između ostalog rekao da je tribina jedan od načina da se svi zainteresovani ohrabre da započnu novu ili prošire postojeću proizvodnju.

– Država je i ove godine izdvojila značajna sredstva za podsticanje poljoprivredne proizvodnje. Ta suma je iz godine u godinu sve veća. To je jasan znak da je situacija u Srbiji svake godine sve bolja. Opština Rakovica podržava svaku aktivnost koja dovodi do novog zapošljavanja. Od nekadašnje industrijske zone, opština Rakovica postala je leglo nezaposlenosti. Sada smo se okrenuli drugim potencijalima razvoja, među kojima je i poljoprivredna proizvodnja. Zahvaljujući iskorišćavanju novih potencijala i planskim merama, uspeli smo da postanemo jedna od opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti – rekao je Kocić i pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste pogodnosti koje im nudi država u proširivanju proizvodnje.

Poljoprivrednim proizvođačima na tribini je objašnjeno da ove godine mogu da konkurišu za podsticaje za obnovu mehanizacije, tj. kupovinu traktora, gde je obezbeđena značajna pomoć države. Kada je u pitanju stočarstvo, i ove godine obezbeđene su priplodne junice. Za proizvođače voća obezbeđeni su podsticaji za protivgradnu zaštitu i sistem za navodnjavanje, za povrtarstvo su obezbeđeni podsticaji za kupovinu plastenika, dok su za pčelare obezbeđene košnice i oprema za pčelarstvo.

Osim o podsticajima, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sekretarijata za privredu – Uprave za poljoprivredu, odgovarali su na mnogobrojna pitanja poljoprivrednih proizvođača koji su posetili tribinu.