utorak, 7. mart 2017.

Andreja Mladenović primio učesnice osmomartovskog turnira

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović primio je danas u Starom dvoru učesnice 49. Međunarodnog velemajstorskog osmomartovskog turnira.

Taj turnir datira od 1965. godine i dao je veliki doprinos popularizaciji i razvoju te drevne igre, kao i napretku talentovanih šahistkinja mnogih generacija, što je uticalo na povećanje ugleda Beograda kao svetske šahovske metropole. Organizator je Šahovski savez Beograda pod pokroviteljstvom Skupštine grada, a održava se od 3. do 11. marta.

– Ovaj turnir održava se već 49 godina u našem glavnom gradu i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo jedan od najstarijih šahovskih turnira u svetu. Grad Beograd ima dugu šahovsku tradiciju i ovo takmičenje predstavlja jedan od simbola bavljenja sportom u našem gradu. Naredne godine predstoji nam organizovanje pedesetog, jubilarnog turnira i sigurno je da će Grad Beograd zajedno sa šahovskim savezima Beograda i Srbije uložiti dodatni napor da se naredne godine pozovu i neke učesnice ranijih turnira, najbolje šahistkinje koje su nekada učestvovale na ovom turniru da budu gošće, a neke koje još aktivno igraju uzmu učešće u tom turniru – rekao je Mladenović zahvalivši svima koji su doprineli da se ta tradicija održi dugi niz godina.

Darko Božić, predsednik Organizacionog odbora ovog osmomartovskog turnira, pozvao je Beograđane, od najmlađih do najstarijih, da do 11. marta posete ovaj turnir koji se održava na Banjici u restoranu „Ser Žil”. Na turniru učestvuje deset šahistkinja iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Rusije, Makedonije i Srbije.

Andreja Mladenović je ovom prilikom učesnicama 49. Međunarodnog velemajstorskog osmomartovskog turnira uručio prigodne poklone povodom predstojećeg 8. marta.