ponedeljak, 27. mart 2017.

Vesić: Deo zgrade doma kulture u Ugrinovcima adaptiran u vrtić

Gradski menadžer Goran Vesić, članica Gradskog veća Tanja Popović i predsednik opštine Zemun Dejan Matić obišli su danas novootvoreni vrtić u naselju Ugrinovci. Vesić je istakao da je ovo dobar primer preuređenja viška, pre svega školskog  prostora, kako bi se ubrzano nadoknadio nedostatak mesta u  beogradskim vrtićima.

– U ovom trenutku na mesto u beogradskim vrtićima čeka oko 8.500 dece iz kategorije prioritetnih. To je mnogo i samo govori kakve su laži bile plasirane pre nekoliko godina da je rešen problem sa smeštajem dece u vrtiće, a situacija je da su potrebe sve veće i veće – ukazao je gradski menadžer.

On je podsetio da je Grad Beograd iz tog razloga u sistem uključio i privatne vrtiće.

– U okviru racionalizacije mreže osnovnih škola na teritoriji Beograda, očekujemo da ćemo obezbediti dodatnih 2.000 mesta za decu predškolskog uzrasta, dok ćemo ostatak nedostajućih mesta upravo tražiti u ovakvim prostorima, na čemu će biti angažovane opštine, grad i Ministarstvo prosvete – istakao je Vesić.

On je podsetio da je to ministarstvo uspelo da prenameni oko 50 miliona evra kredita za vrtiće koji je dobila republika od Svetske banke za rekonstrukciju škola. Beograd će, kako je istakao, takođe konkurisati za ta sredstva kako bi se preuredili ovakvi i slični prostori.

Takođe će se paralelno raditi i na povećanju kvaliteta nastave u beogradskim vrtićima, poput muzičke radionice koju u zemunskim obdaništima sprovodi kantautorka Mari Mari, naveo je garadski menadžer.

– Mi kao društvo moramo da posvetimo mnogo više pažnje predškolskom obrazovanju, jer analize govore da deca funkcionalno pismena postaju već sa tri godine i da već sada dete koje ne ide u vrtić teško može da bude konkurentno sa drugom decom u školskom programu. Iz tog razloga je neophodno da svakom detetu u 21. veku obezbedimo mesto u vrtiću – zaključio je Vesić.

Predsednik Matić je istakao da zajednička politika republike, opštine i grada daje rezultate. On je dodao da je dobar primer da devastiran prostor može da se prilagodi svim standardima jednog modernog vrtića. Matić je najavio do kraja godine otvaranje vrtića u naselju Busije koji Opština Zemun gradi zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dok se u naselju Altina ovih dana očekuje početak radova na izgradnji obdaništa. Takođe je najavio uvođenje video-nadzora u sve osnovne škole u Zemunu, koje će biti umrežene u lokalnoj stanici policije, kao i podsticaj za kulturne i socijalne programe, poput programa za motorički razvoj mališana „Znanjem do  imanja”.

Autor projekta „Znanjem do imanja” i kantautor Mari Mari istakla je da se u saradnji sa Opštinom Zemun od marta meseca do kraja godine spovodi program osmišljen za razvoj dece kroz muziku, s obzirom na to da se današnji mališani zbog moderne tehnologije sve manje kreću.   

U vrtiću, koji  je kapaciteta za oko 100 mališana, trenutno boravi šezdesetoro dece. Vrtić je  smešten u okviru zgrade Doma kulture i predstavlja ogranak već postojećeg vrtića u Ugrinovcima. Događaju je prisustvovala i direktorka Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević” Jasmina Bouali Stanojković.