utorak, 28. mart 2017.

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ponos Grada Beograda

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ima dugu tradiciju i ponos je Grada Beograda. Taj najdugovečniji festival u Evropi predstaviće ove godine domaće stvaralaštvo kratkog metra, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović. 

– Na festivalu, koji počinje 30. marta i traje do 2. aprila, biće organizovane brojne radionice, konsultacije i razgovori filmskih stvaralaca, studenata, publike, a predviđen je i muzički program – istakao je Mladenović.

Prema Mladenovićevim rečima, u takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Festival će otvoriti ostvarenja Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića, rekao je zamenik gradonačelnika, ocenivši da je velika čast što će 64. Martovski festival otvoriti filmovi dva velikana srpske i jugoslovenske kinematografije. 

– Izuzetno smo ponosni što Beograd ima takav festival i što je opstao svih ovih godina i decenija. Osim promene imena u Martovski festival, od ove godine celokupnu organizaciju preuzeo je Dom omladine, što je promena nabolje koja će doprineti kvalitetu ove manifestacije, dodao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sugrađane da uživaju u festivalu filma i posete Dom omladine.

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić navela je da je Grad Beograd za ovogodišnji festival izdvojio šest miliona dinara i napomenula da je Dom omladine prvi put organizator manifestacije. Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja.
Umetnički direktor festivala Boban Jevtić je istakao da je u pitanju jedan od najdugovečnijih festivala ne samo u Srbiji već i u evropskim okvirima. 

– Od ove godine koncepcija je nešto izmenjena, jer smo uvideli da inostranih dokumentranih filmova ima i po drugim festivalima, te da tu ima dosta publike. Ono što nedostaje Srbiji je nacionalna platforma, gde će ljudi moći da vide šta je stvoreno u poslednjih 12 meseci na polju dokumentarnog i kratkometražnog filma. Imamo šest kategorija, ali smo akcenat stavili i na radionice i profesionalnu edukaciju. Novost je i muzički program, jer je naša želja da za četiri dana svako ko dođe može da ostane ceo dan da se zabavlja, pogleda dobre filmove, ali i da nešto nauči – objasnio je Jevtić.

Otvaranje festivala je u četvrtak, 30. marta, u 19 sati, kada će biti dodeljene nagrade za životno delo i prikazani filmovi „Bunker 93” Puriše Đorđevića i „Panta rei” Ljubiše Samardžića.