petak, 21. april 2017.

Vesić čestitao jubilej Dečjem kulturnom centru i najavio Beogradsko dečje proleće

„Medela” Dečje beogradsko proleće  biće održano u četvrtak, 27. aprila, u 18 časova u sali „Donka Špiček” Dečjeg kulturnog centra Beograda. Prošle godine ova manifestacija je obnovljena uz podršku Grada Beograda i gradskog menadžera Gorana Vesića, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Dečjem kulturnom centru Beograda.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što ovoj dečjoj ustanovi mogu da čestitam njen jubilej – 65 godina postojanja i rada, za koje vreme su realizovani brojni programi i manifestacije za decu. Jedna od njih je i Dečje beogradsko proleće, koje smo obnovili prošle godine. To je bio eksperiment u kome su stare pesme pevali neki novi pevači. Ove godine ćemo se vratiti na onaj stari koncept, koji je postojao od 1972. godine. To će biti nove kompozicije koje su pisane samo za ovaj festival, pevaće ih popularni pevači i nadamo se da će deca nastaviti dalje da ih pevaju – rekao je Goran Vesić i naglasio da mu je drago što je ova dečja manifestacija obnovljena. 

On je istakao da se grad trudi da obnovi mnoge tradicije u Beogradu, a da je ova, pored Radosti Evrope, jedna od najlepših. Zahvalio je svima koji su učestvovali u tome, a posebno Donki Špiček, koja više nije među nama, a čija je ideja i bila da se obnovi Dečje beogradsko proleće.

– Siguran sam da bi ona bila zaista srećna da može da vidi da se njena ideja zaista realizuje onako kako smo se sa njom dogovorili. To je za nas veoma važno. Grad Beograd želi da i dalje posebnu pažnju posvećuje deci. Ovaj centar, koji sada slavi 65 godina, mi stariji pamtimo kao Dom pionira, a mladi ga znaju kao Dečji kulturni centar Beograda, ali ma kako se zvao, uvek je imao istu funkciju – bio je namenjen deci. Vi koji stalno dolazite, možete da vidite da je obnovljena velika sala, fasada, ateljei, da je grad zaista mnogo uložio u obnavljanje ove ustanove. To ne znači da smo uradili sve, ali činjenica je da je poslednjih nekoliko godina u obnovi ove institucije urađeno mnogo više nego decenijama unazad. To daje mogućnost da ona bolje radi i više bude u funkciji dece – kazao je Vesić i dodao da će grad i dalje nastaviti da ulaže sredstva i u objekte za mlade, ali i dečje programe kao što je Dečje beogradsko proleće.

Gradski menadžer voleo bi da se obnovi i Beogradsko proleće jer naš grad nema svoj muzički festival. Zato će u junu početi rekonstrukcija dvorane Doma sindikata, koja će biti završena do kraja godine. Prema njegovim rečima, grad će sledeće godine imati novu multifunkcionalnu i modernu dvoranu Doma sindikata u kojoj se nekada održavalo Beogradsko proleće.

Na „Medela” Dečjem beogradskom proleću biće izvedeno 11 potpuno novih pesama koje su putem konkursa ušle u selekciju festivala čiji je urednik Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programske delatnosti DKCB-a.

– Koncept da poznati pevači pevaju nove dečje pesme zadržan je i ove godine, i uz pomoć naših prijatelja dece imamo festival prepun poznatih zvezda domaće muzike. Pored njih bilo je važno da napravimo i hitove za decu, sa modernim aranžmanima i zvukom i zato je kriterijum za dečje pesme bio izuzetno oštar. Zahvaljujući Ljubivoju Ršumoviću, Slobodanu Stanišiću, Igoru Bojoviću i Vladi Andriću imali smo sreću da dobijemo tekstove napisane baš za ovu priliku. Biće tu i doajeni dečjih pesama Radoslav Grajić i Rade Radivojević i mogu slobodno reći da su naše najveće hitove pisali i naši najveći hitmejkeri i da će zasigurno ostati u našem kulturnom i umetničkom životu – rekla je Leontina Vukomanović i još jednom, povodom jubileja Dečjeg kulturnog centra, posebno zahvalila gradskom menadžeru, koji poslednjih nekoliko godina nesebično daje podršku razvoju ove ustanove.

Nove naslove na ovom muzičkom spektaklu  predstaviće Sergej Ćetković, Branko Milićević Kockica, Jelena Tomašević Bosiljčić, Andrija Milošević, Svetislav Bule Goncić, Minja Subota, Bojana Stamenov, Nevena Božović, Slaven Došlo, Ivan Zekić, Marko Marković i Hor DKCB-a sa dirigentom Nevenom Ivanović. Domaćin programa biće Leontina Vukomanović.