petak, 21. april 2017.

Otkrivena spomen-ploča književnici i novinarki Milici Jakovljević Mir Jam

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković otkrili su danas spomen-ploču književnici i novinarki Milici Jakovljević Mir Jam u Njegoševoj ulici 54.

Prema rečima Andree Radulović, reč je o ženi koja se kao poznata spisateljica u jednom teškom vremenu između dva rata borila za svoj stav izlažući suštinske probleme nežnijeg pola.

– Ona je pravi dokaz kako se svojom upornošću, svojim stavovima i svojom borbom, iako dolazeći iz male patrijarhalne sredine, može uspeti i ostvariti trag daleko iza svog vremena. Ona  se hrabro borila da žene ostvare svoje pravo na obrazovanje i posao. I zato joj danas zahvaljujemo ne samo kao spisateljici i romantičnoj duši već i jakoj ženi koja je pokazala šta znači boriti se za svoja prava – istakla je zamenica predsednika Skupštine grada.

Milan Nedeljković je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo da ispred zgrade opštine Vračar i Društva za ulepšavanje Vračara otkrije spomen-ploču jednoj od znamenitih književnica i novinarki koja je obeležila svoje vreme i u svojim delima, novinarskim člancima i romanima objasnila položaj građanskog staleža.

– Zbog toga je posle Drugog svetskog rata došla u situaciju da bude marginalizovana, ali to ne umanjuje snagu njenog originalnog pristupa kljiževnosti. I danas je pamtimo kroz porodične predstave – rekao je Nedeljković, dodajući da je upravo Žanka Stokić na osnovu njenog dela izvela jednu od najpopularnijih predstava „Tamo daleko”.

Događaju su prisustvovali profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Jerkov i upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.