subota, 22. april 2017.

Obeležen Dan Holokausta

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević položio je danas, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu venac na spomenik u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu. 

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je poručio da su prošle samo 72 godine od juriša logoraša željnih slobode, a da smo već zaboravili ko je žrtva, a ko dželat, dopustili da im se likovi izmešaju, počeli da tražimo opravdanje i govorimo da su svi oni žrtve rata.
Dragomir Petronijević je istakao da se nevine žrtve Drugog svetskog rata nikada ne smeju zaboraviti.

– Danas smo odali poštu svim nevino nastradalima, Srbima, Jevrejima, Romima i svim drugima koji su pokušali da probiju ograde Jasenovca gde su bili zatočeni i ubijani samo zato što su druge nacionalnosti. Današnji dan nas upozorava da ne zaboravimo njihovu žrtvu, da nam se takva stradanja ne bi ponovila – istakao je Petronijević. 

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se danas u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika u Jasenovcu i posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje, Rome stradale u masovnim i nečovečnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.