ponedeljak, 24. april 2017.

Otvorene radionice „Karijerno osnaživanje srednjoškolaca grada Beograda”

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević otvorio je danas radionice „Karijerno osnaživanje srednjoškolaca grada Beograda“ u Velikoj sali Skupštine Beograda. Petronijević je prisutnim srednjoškolcima poručio da nastave da rade na sebi i ulažu u sopstvenu karijeru, dok je onima koji se odluče za studiranje u inostranstvu poželeo da se vrate i grade karijeru u Srbiji. 

Učenicima srednjih škola su prezentovani programi stipendija u Srbiji i inostranstvu, volonterski kampovi, kursevi, letnje i zimske škole, a nekoliko najboljih će dobiti stipendiju za program „Via academica”, s kojom je Grad Beograd organizovao današnji događaj. 

– Srednjoškolci će danas moći da slušaju predavanja u koja su na neki način već uvedeni, pošto su imali priliku da čuju najave od predavača. Imaće priliku da nauče kako da na najbolji način iskoriste stipendije za koje mogu da konkurišu, bilo da je reč o stipendijama koje se dobijaju u Srbiji ili da su namenjene za studiranje u inostranstvu. Studiranje van granica Srbije znači sticanje novih znanja i veština, ali i mogućnost povratka u zemlju gde bi usledio nastavak karijere – rekao je Petronijević. 

Mi koji ostajemo ovde, naveo je član Gradskog veća, moramo da se potrudimo da napravimo bolji sistem za implementaciju znanja i veština stečenih na studijama u inostranstvu.

– Učenici mogu da se upoznaju i sa primerima dobre prakse, odnosno sa studentima koji su studirali van Srbije, a nakon toga se vratili i stečena znanja primenili u zemlji. Srednjoškolci će takođe moći da nauče kako da konkurišu za stipendiju koja se dodeljuje studentima u Srbiji. Suština je da svi koji vredno rade i uče kasnije osete benefite sopstvenog truda – dodao je Petronijević. 

Prema njegovim rečima, Skupština grada otvorena je za saradnju sa srednjoškolcima, koji ovde mogu da se informišu o dostupnim fondovima.

– Organizovali smo i kurseve kineskog jezika, jer je izvesno da će se broj kineskih turista u narednim godinama povećavati. Takođe, Grad Beograd ima odličnu saradnju sa Ekonomskim i Pravnim fakultetom i oni koji se budu opredelili za neki od njih moći će da učestvuju u programima koji će im kasnije sigurno pomoći u pronalaženju posla. Dualno obrazovanje je veoma važno i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao glavni nosilac čitave te priče, ima partnerski odnos s gradom i sigurno je da će to partnerstvo doprineti smanjenju nezaposlenosti u Beogradu i Srbiji. Na sadašnjim srednjoškolcima je da daju predloge, rade na sebi i imaju samopouzdanje. Moraju da nauče da ulažu u sebe i tu vrstu kapitala posebno cene, jer će upravo to odrediti dalji tok njihove karijere – zaključio je Petronijević. 

Zvjezdana Crnogorac iz „Via academica” istakla je da je u pitanju kompanija specijalizovana za studiranje u inostranstvu i profesionalnu karijernu orijentaciju. 

– Usmereni smo na pomoć studentima da pronađu odgovarajuće programe na inostranim univerzitetima i da uspešno apliciraju za studije, stipendije i poslove širom sveta. Takođe, bavimo se upisom u srednje škole i na programe srednjoškolske razmene s najboljim školama u svetu. Sa druge strane, fokusirani smo i na pomoć mladim ljudima koji su na početku karijere da jasno i precizno definišu svoj profesionalni projekat – rekla je Zvjezdana Crnogorac.