ponedeljak, 22. maj 2017.

Međunarodni festival rane muzike u junu u Beogradu

Međunarodni festival rane muzike na istorijskim instrumentima biće održan u Kolarčevoj zadužbini, Crkvi Svetog Petra i Katedrali Blažene Djevice Marije od 10. do 25. juna, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

– Ova značajana manifestacija dobila je  podršku Sekretarijata za kulturu i Grada Beograda na konkursu koji je nedavno održan. Na XII Međunarodnom festivalu rane muzike na istorijskim instrumentima biće predstavljeni priznati solisti i ansambli koji će svirati na instrumentima iz doba kada je muzika komponovana. U okviru ovog festivala biće obeležene i dve značajne godišnjice – 450 godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija i 250 godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Filipa Telemana. Na ovom festivalu će učestvovati i stipendisti Fondacije za mlade talente grada Beograda, a održaće koncert pod nazivom „Talenti sviraju barok” – istakla je Andrea Radulović i najavila da će festival „Dani orgulja”  biti održan od 27. juna do 6. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije.

Prema njenim rečima, ove manifestacije, koje na simboličan način daju značaj muzici, imaju veliki kvalitet i podržavaju učešće mladih ljudi. 
Umetnički direktor Studija za ranu muziku i Festivala rane muzike Predrag Gosta rekao je da je Festival rane muzike značajan poduhvat i da je nastao 1991. godine, te da se održavao do 1996. i obnovljen je 2012. godine.

– Ova godina je značajna jer je pre 25 godina osnovan Studio za ranu muziku Udruženja građana. Zadovoljstvo je što Festival rane muzike i Studio za ranu muziku ponovo sarađuju sa festivalom „Dani orgulja”. Izuzetno nam je zadovoljstvo što će učestvovati i mladi talendi iz gradske fondacije i što se i Grad Beograd priključio i na ovaj praktičan način sve ovo podržava – naglasio je Gosta.

Događaju su prisustvovali i vršilac dužnosti podsekretara Milan Lazović, umetnički savetnik Nove beogradske opere Marijana Mijanović, Damjana Njegić iz Kulturnog centra Beograda i direktor Gete instituta Frank Bauman.

Međunarodni festival rane muzike podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Mađarski kulturni centar „Kolegijum hungarikum”, Italijanski institut za kulturu, Fondacija „Makris” i drugi.