petak, 26. maj 2017.

Nikola Nikodijević i Miloš Biković otvorili izložbu fotografija u Moskvi

Drugog dana manifestacije u okviru koje se Beograd u Moskvi predstavlja kao grad kulture, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević otvorio je izložbu pod nazivom „Beograd – grad iz davnih vremena”.

Na prelepom Gogoljevom bulevaru postavljeno je šezdeset fotografija našeg glavnog grada, na kojima su predstavljene znamenitosti i važni Srbi kroz istoriju Beograda. 

Nikodijević je naglasio da kultura često više otvara vrata nego surova i sirova politika.

– Izložba je najbolji način da Rusi upoznaju istoriju i kulturu Beograda, ali i ono što je on danas. Beograd je više od 40 puta rušen, a danas je razvijena evropska metropola, te je on simbol pobede života nad razaranjem – kazao je Nikodijević.

On je podsetio da su ruske arhitekte ostavile veliki uticaj na naš glavni grad. 

– Ovo je najbolji način da dva grada približimo jedan drugom i da zaintrigiramo Moskovljane za dolazak u Beograd – rekao je Nikodijević.

Promoter kulturnih dešavanja u okviru manifestacije „Dani Beograda u Moskvi” Miloš Biković naveo je da mu se izložba veoma dopada jer pokazuje različite aspekte naše prestonice. Kako je naglasio, na ovaj način žiteljima Moskve prikazane su sve lepote Beograda i njegova istorija, s nadom da će ih privući da posete naš glavni grad.

O značaju izložbe govorili su i v. d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, kao i Vladimir Filipov, zamenik ministra za kulturu.

Izložbu je priredio Istorijski arhiv Beograda.