utorak, 27. jun 2017.

Koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika uobičajene za urbanu sredinu

Rezultati redovnog monitoringa kvaliteta vazduha, koji Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sprovodi na 24 merna mesta na teritoriji Beograda prema Programima kontrole kvaliteta vazduha u lokalnoj i državnoj mreži, pokazuju da koncentracije osnovnih zagađujućih materija ne odstupaju od uobičajenih vrednosti, karakterističnih za ovo doba godine, meteorološke uslove i identifikovane izvore emisije na teritoriji grada Beograda. 

Te materije su ugljen-monoksid, azotni-oksidi, sumpor-dioksid, suspendovane čestice aerodinamičkog prečnika manjeg od 10 mikrometara (PM10), prizemni ozon.

Rezultati sa četiri dodatna merna mesta, na kojima se mere parametri koji nisu obuhvaćeni redovnim monitoringom, su prikazani u tabelama u nastavku i zaključuje se da vrednosti ne prelaze granične vrednosti utvrđene Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Na osnovu informacija dobijenih od Centra za obaveštavanje Uprave za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova, na deponiji u Vinči je dežurna jedna Vatrogasna ekipa, a nove prijave građana na prisustvo neprijatnih mirisa sa deponije nisu registrovane.

Koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (rezultati prikazani za svako pojedinačno merno mesto u tabelama u nastavku) su uobičajene za urbanu sredinu. Isti slučaj je i sa teškim metalima (arsen As, kadmijum Cd, nikl Ni, olovo Pb) u suspendovanim česticama PM10 koji su, takođe, na nivoima karakterističnim za urbanu sredinu.