utorak, 27. jun 2017.

Prijem u Starom dvoru povodom započinjanja projekta „Glac“

Povodom započinjanja arheološkog projekta „Glac“ u Srbiji, u okviru koga će Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet početi iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu u okolini Sremske Mitrovice, večeras je u Starom dvoru priređen prijem.

Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog pokretanja projekta „Glac“, važnog naučno-istraživačkog projekta. Kako je rekao, malo je poznato da koreni srpske arheologije sežu u 1883. godinu, kada su otkrivena brojna svetski značajna nalazišta, od Vinče do Lepenskog Vira. 

- U Srbiji se nalazi veliki broj lokaliteta iz praistorije, antike i srednjeg veka, kao što su Sirmijum, Singidunum, Šarkamen, Naisus, Feliks romulijana, Caričin Grad, Viminacijum, Beogradska tvrđava, Ras, Studenica.... - naveo je Vesić i istakao da su neki od njih uvršteni na Uneskovu listu svetskog kulturnog blaga.

Navodeći da su na lokalitetu Glac otkriveni nalazi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjeni od skupocenih vrsta kamena, Vesić je istakao da se na osnovu tog otkrića dolazi do pretpostavke da upravo to nalazište skriva još jednu carsku palatu.

- Smatram da kao grad treba da se što više bavimo našim antičkim kulturnim nasleđem i da budemo svesni njegovog potencijala, ne samo u naučnom i kulturnom pogledu, već i kao bitne pretpostavke za razvoj turizma i drugih privrednih grana. Veliku zahvalnost dugujemo ambasadi Australije, zbog podrške projektima koji se implementiraju na teritoriji grada Beograda, kao i zbog promocije srpske kulture - naglasio je Vesić.

Australija i Srbija su vezane snažnim prijateljskim vezama, iako su geografski veoma udaljene, ocenio je Vesić.

- Australijsku državu i društvo stvarali su mnogi doseljenici iz Evrope, među kojima je bilo i onih iz naše zemlje i krajeva. Australiju nisu zaobišla oba velika rata i zajedno sa Srbijom bila je na pravoj strani, što se ogleda i u nesebičnoj pomoći velikog broja australijskih žena srpskoj vojski i stanovništvu tokom Prvog Svetskog rata - odao je Vesić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da će saradnja koju će dve ugledne naučne institucije, Univerzitet u Sidneju i Arheološki institut u Beogradu, ostvariti na istraživanju antičke građevine na Glacu imati višestruku i višeznačnu korist za srpsku, evropsku i svetsku arheologiju.

- Za našu zemlju, dva najznačajnija aspekta te saradnje, tiču se zaštite kulturnog nasleđa i jačanja međunarodne saradnje u oblasti kulture - naglasio je Vukosavljević.

On je istakao da je i u nacrtu Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji od 2017. do 2027. godine, krovnog dokumenta koje definiše opšti državni i nacionalni interes i daje ključne smernice u kulturi, Ministarstvo kulture i informisanja posebnu pažnju posvetilo oblastima zaštite kulturnog nasleđa i međunarodne saradnje.

- U najgrubljim crtama posmatrano, kulturno nasleđe je skup resursa nasleđenih iz prošlosti koje ljudi prepoznaju kao odsjaj i izražavanje svojih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija - rekao je Vukosavljević i istakao da je kulturno nasleđe ključna komponenta i temelj kulturnog identiteta.

U cilju jačanja institucionalnog okvira u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Ministarstvo kulture i informisanja planira donošenje niza novih zakona i podzakonskih akata u toj oblasti.

Zvanicama se obratila ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini koja je izrazila zadovoljstvo zbog započinjanja ovog projekta, navodeći da će to biti izuzetno značajan bilateralni projekat.

Prijemu su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević kao i brojni ambasadori među kojima ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Sjedinjenih Americkih Država Kajl Skat, ambasador Nemačke Aksel Ditman i drugi.    

FOTO: Tanjug