petak, 22. septembar 2017.

Udruženju distrofičara Beograda mašina za kolornu digitalnu štampu i pet računara

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas u Udruženju distrofičara Beograda uručenju mašine za kolornu digitalnu štampu, kao i pet računara za obuku polaznika, članova ovog udruženja. Oprema je nabavljena u okviru programa „Usavršavanjem lakše do posla”, koji je realizovan uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– Pored redovnih aktivnosti koje smo u ovoj godini podržali sa skoro tri miliona dinara, obezbedili smo i 1.108.300 dinara za realizaciju ovog inovativnog programa. Obezbeđivanjem finansijskih sredstava za nabavku mašine za digitalnu štampu, zatim za grafički i web-dizajn, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je osobama sa mišićnom distrofijom obezbedio i uslove za praktičnu obuku za rad. Obuku će, za početak, završiti 15 polaznika – rekla je Nataša Stanisavljević.  

Savladavanjem obuke, koja će trajati do šest meseci, korisnici programa će se kvalifikovati za samostalan rad u pripremi za štampu različitih grafičkih proizvoda (plakata, lifleta, brošura i drugo).

– Zadovoljavanje opštih i specifičnih potreba osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje uslova za njihovu što lakšu integraciju u širu društvenu zajednicu zadatak je odgovornog društva, a na ovaj način Grad Beograd upravo to i pokazuje, pružajući direktnu podršku unapređenju radnih sposobnosti osoba sa invaliditetom i njihove konkurentnosti na tržištu rada – istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Udruženje distrofičara Beograda je putem javnih konkursa za realizaciju programskih aktivnosti od 2014. do 2017. godine od Sekretarijata za socijalnu zaštitu podržano sa 13.135.216 dinara. Svojom redovnom programskom delatnosti udruženje pruža pomoć i podršku za oko 400 svojih članova. 

Prema rečima Dušana Trojanovića, predsednika Udruženja distrofičara Beograda, nakon završetka programa biće zaposlen jedan polaznik. Ali, njihov cilj je mnogo širi, a to je da povećaju radne kompetencije svojih članova tako što će im omogućiti usvajanje novih veština i znanja, što će im pomoći da imaju bolje pozicije na tržištu rada.