ponedeljak, 25. septembar 2017.

Bogat program Muzeja afričke umetnosti u okviru „Dana evropske baštine”

Muzej afričke umetnosti u godini u kojoj obeležava četiri decenije rada, posebno kreiranim programima pridružuje se manifestaciji „Dani evropske baštine 2017”, sa željom da predstave svu raznolikost i bogatstvo kultura, tradicije i običaja afričkih naroda kao neodvojivog dela svetske kulturne baštine.

Od 25. septembra do 4. oktobra, radnim danima u 18, a vikendom u 17 sati, u okviru programa „Praktikum”, svakog dana sa drugom temom, studenti Filozofskog fakulteta vodiće posetioce muzeja kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz deset različitih perspektiva. 

U subotu, 30. septembra, od 11 do 14 sati, u bašti muzeja odvijaju se radionice kapuere, veštine koja je nastala među afričkim robovima u Brazilu. Radionice su organizovane prema uzrastu, za decu i odrasle, a vode ih iskusni treneri iz kluba Capoeira Angola Belgrado. 

U nedelju, 1. oktobra, u 11 sati paralelno se odvijaju dva programa – učesnici dečjih kreativnih radionica najpre će se upoznati sa Đivarom, fantastičnim bićem iz afričkih mitova, a potom će napraviti sopstvenu masku, dok je starijim posetiocima namenjeno vođenje kroz tematsku izložbu „Čovek ne može opstati sam”, priređenoj povodom obeležavanja prvih 40 godina rada muzeja. 

„Šetnja muzejima Senjaka” je novi, premijerni program koji predstavlja saradnju tri gradske ustanove kulture – Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde. Cilj je da se posetiocima približe pojedinačne arhitekture ovih muzeja koje su harmonično uklopljene u svoje prirodno okruženje, kao i da predstave aktuelne muzejske postavke. Prva šetnja zakazana je za subotu, 30. septembar, u 11 sati, a nakon toga planirano je da šetnja postane deo redovne ponude ovih ustanova. Zbog ograničenog broja mesta, obavezno je prijavljivanje slanjem osnovnih podataka na: mauturakulegata@gmail.com 

U četvrtak, 5. oktobra, u 10 sati, u okviru posebnog programa za penzionere biće realizovana radionica pod nazivom „Afričke nošnje i tekstil”. Nakon upoznavanja sa karakterističnim motivima i ukrasima na različitim odevnim i ceremonijalnim afričkim tkaninama, sledi praktičan rad u okviru kog će učesnici, u saradnji sa kustosima, dekorisati tkanine vezom i našivanjem različitih aplikacija.

Svi ovi programi su besplatni.