ponedeljak, 25. septembar 2017.

„Dani evropske baštine” u Zadužbini „Dositej Obradović”

Zadužbina „Dositej Obradović“ od svog osnivanja (2004. godine) redovno učestvuje, posebnim programima, u manifestaciji „Dani evropske baštine” koja se kao veliki pokret kulture u Beogradu održava već 15 godina. Ove godine organizovano je nekoliko susreta kojima su u središtu pažnje nasleđe Dositeja Obradovića, koji je pre više od 200 godina proputovao Evropu i govorio skoro sve evropske jezike: grčki, starogrčki, latinski, italijanski, rumunski, ruski, nemački, francuski, engleski, albanski,  kao i očuvanje i promocija našeg kulturnog, ali i prirodnog nasleđa.

Za ovogodišnju manifestaciju zadužbina  je organizovala izložbu stripa  „Dositejeve basne u stripu”, koju se može pogledati do 29. septembra, svakog dana od 10 do 16 časova u prostorijama u Kralja Milana 2 (ulaz iz dvorišta). Stripove su radili talentovani mladi umetnici uzrasta od 14 do 19 godina, a projekat su podržali Bob Živković i Vladimir Vesović.

Školski dan – Evropski dan jezika biće održan sutra. U 11.30 časova biće otvorena izložba „Dositej u Beogradu”, a u 12 časova Susret sa Filološkom gimnazijom „Priroda i njene vrednosti na različitim jezicima”. Ovom prilikom sa Filološkom gimnazijom biće potpisan protokol  o saradnji i odluka o formiranju novog centra stranih jezika.

Promocija vina „Dositej” i meda iz medne doline održaće se u četvrtak, 28. septembra, u 18 časova. Ovo vino predstaviće Poljoprivredni fakultet i Ogledno dobro „Radmilovac”. U Zadužbini „Dositej Obradović” održaće se i okrugli sto „Priroda i kultura – jedinstveno nasleđe naroda”. Ovo je prilika da istaknuti stručnjaci koji se bave zaštitom prirode, održivim razvojem, zdravim okruženjem, kao i očuvanjem istorijskih spomenika i ukupne kulturne baštine istaknu značaj ovih oblasti jer one zajedno definišu nasleđe svakog naroda.

Posebno je značajno što se od ove jeseni Zadužbina „Dositej Obradović” prvi put nalazi u svom prostoru koji joj je dodeljen na trajno korišćenje u Ulici kralja Milana 2, u zgradi koja je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. Sredstva za obnavljanje  i renoviranje dela prostora obezbedilo  je Ministarstvo kulture i informisanja. Na ovom mestu je od 1879. do 1952. radilo Ministarstvo prosvete.  Danas se u objektu nalaze i Vukova zadužbina i Institut za književnost i umetnost.