ponedeljak, 25. septembar 2017.

U Etnografskom muzeju predavanje o zanatima u Beogradu

Povodom  obeležavanja „Dana evropske baštine” u Etnografskom muzeju će sutra u 14 časova biti održano predavanje „Primeri zanata na teritoriji grada Beograda, koji pri izradi proizvoda koriste ekološke materijale”. Predavač je Ivan Keleman, kustos – istoričar. 

Znanja i veštine se prenose s generacije na generaciju kao deo identiteta i kulturne baštine zajednice. Bez njih bi mnogi predmeti koji su nezamenjivi u običajima naroda na našim prostorima polako nestajali, kao i umešnost zanatlija. Očuvanje starih zanata i tradicionalnog načina izrade zanatskih proizvoda obično se vezuje za očuvanje kulturne baštine. Ali, kako se većina ovih zanata bazira na upotrebi prirodnih materijala, njihovi proizvodi se mogu smatrati ekološkim. Upotreba prirodnih materijala koji se koriste pri izradi tradicionalnih zanatskih proizvoda imaju veliku prednost što su biorazgradivi, ali i mnogo zdraviji za ljudsku upotrebu. Postepeno sve više raste ekološka svest među stanovništvom, i samim tim se otvaraju nove mogućnosti za plasman tradicionalnih zanatskih proizvoda, jer su proizvedeni od prirodnih materijala. 

Primeri starih zanata koji veoma dobro ilustruju ekološke aspekte tradicionalnog načina proizvodnje si četkarski i stolarsko-bačvarski zanat. Biće predstavljene četkarske radionice Živković, Zorana Marića i Zorice Galevski, od stolarskih Dušana Tošića i Mirka Babića, a od stolarsko-bačvarskih Svetozara Teovanova.