utorak, 17. oktobar 2017.

Obeležen Dan oslobođenja opštine Grocka

Opština Grocka je svoj Dan oslobođenja obeležila polaganjem venaca i prigodnim programom kraj Spomenika sa spomen-kosturnicom palim crvenoarmejcima, borcima NOV-a i meštanima u Ritopeku. 

Vence su položili Oleksandar Aleksandrović, ambasador Ukrajine u Srbiji, Denis Kruglov, ataše Ruske federacije u Srbiji, Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka, Stefan Dilberović, predsednik skupštine ove opštine, predstavnici SUBNOR-a kao i delegacije i predstavnici brojnih udruženja.  

Prisutnima su se obratili Živadinka Avramović, zamenica predsednika opštine Grocka i Dragoljub Gačić, istoričar i direktor OŠ „Nikola Tesla”, upoznavši ih sa istorijskim činjenicama čiji je simbol Spomenik u Ritopeku - jedinstven u čitavoj Srbiji. Naime, u naselju Ritopek je u višednevnim borbama za oslobođenje Beograda poginulo oko 300 sovjetskih vojnika i više desetina meštana, koji su sahranjeni u zajedničkoj spomen-kosturnici. Spomenik su podigli građani Ritopeka 1952. godine u znak zahvalnosti i sećanja na oslobodioce.