utorak, 14. novembar 2017.

Olakšano i ubrzano vraćanje novca roditeljima

Grad Beograd će nastaviti da podstiče rast privatnog sektora u oblasti predškolskog obrazovanja projektom saradnje sa privatnim vrtićima, međutim, primarni cilj tog projekta jesu i moraju ostati roditelji, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je istakao da je odluka grada da sufinansira boravak dece u privatnim vrtićima kao domino efekat imala rast broja privatnih predškolskih ustanova sa 40, koliko ih je bilo pre dve godine, na današnjih više od 160 ustanova sa 240 vrtića u okviru njih. 

– Hoćemo taj rast i dalje, ali roditelji moraju ostati u fokusu jer je ovaj projekat stvoren zbog njih – poručio je Gak.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa predstavnicima svih privatnih vrtića u sistemu subvencija grada, na kome je predstavljen novi obrazac koji će ubuduće umesto roditelja popunjavati i slati Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu upravo vrtići, on je rekao da je dogovoreno da se sistem refundacije novca roditeljima maksimalno ubrza i olakša. 

– Cilj je da roditelji brže i jednostavnije dođu do povraćaja novca i to je prvi korak ka potpunoj digitalizaciji sistema budući da roditelji više ne moraju lično nigde da odlaze da bi im se refundirao deo troška boravka dece u privatnim vrtićima –rekao je Gak.

On je istakao da će se sistem dalje usavršavati na osnovu onoga na šta se roditelji najčešće žale i još jednom apelovao na roditelje da čitaju ugovore koje potpisuju sa privatnim vrtićima jer su mnogi već prihvatili preporuku da izostanak dece obračunavaju po uzoru na državne vrtiće, sa umanjenjem od 50 odsto cene po danu, što je i jedna od najčešćih zamerki roditelja.