petak, 17. novembar 2017.

Nikodijević: Budućnost zavisi od vašeg nemirnog duha

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je povodom Međunarodnog dana studenata da je zadatak grada Beograda stvaranje još boljih uslova za studiranje i kvalitetno obrazovanje. On je na Svečanoj akademiji u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) u Domu kulture „Studentski grad“, okupljenim studentima poručio da moraju biti aktivni članovi društva, kao i da samo od njih zavisi kakva nas budućnost očekuje.

Nikodijević je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da u ime najvećeg univerzitetskog centra u Srbiji može da čestita Međunarodni dan studenata. Takođe mi je veoma drago, naveo je predsednik Skupštine grada,  što ste za mesto vaše Svečane akademije izabrali Beograd.

–  Vlada Republike Srbije,  grad Beograd, Univerzitet u Beogradu i vi kao njegovi studenti, smo na istom zadatku. Težimo istim ciljevima i jedni drugima bi trebalo da budemo podrška i oslonac. Naš zadatak su dobri uslovi za vaše studiranje i kvalitetno obrazovanje, a vi ste tu da nas korigujete i naterate da budemo bolji i brži. Zajednički cilj je da stvorimo stabilnu, modernu i razvijenu državu, u kojoj će mladi moći da se obrazuju, zapošljavaju i stvaraju porodice.To je država u kojoj se živi i radi, a ne država iz koje se beži.  Zbog toga verujem da zajedno, kao partneri, možemo da postignemo mnogo – rekao je Nikodijević.

On je prisutne upoznao sa činjenicom da je kroz razne programe grada Beograda u proteklih nekoliko godina prošlo hiljade studenata.

–  Vi ste intelektualna elita ove države i od vas zavisi kakvo će u budućnosti biti naše društvo. Nastavite da idete napred i tražite ostvarivanje svojih prava. Budućnost ove zemlje zavisi od vašeg nemirnog duha.  Posvećeni smo stvaranju boljih uslova za vas i kao grad Beograd pokušavamo da unapredimo nivo usluga i kvalitet znanja. Grad je najboljim studentima obezbedio stipendije, za druge je bio tu u vidu prakse, a za treće kao podrška studentskom preduzetništvu – dodao je predsednik gradske Skupštine.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo zaboraviti ni Naučno-tehnološki park na Zvezdari, u kojem danas radi više stotina mladih IT stručnjaka.

– Ma koliko vam grad i država pomogli, neće biti dovoljno ukoliko izostane vaš trud. Pripadate generaciji kojoj su sva vrata otvorena i gde su sva znanja i informacije veoma brzo dostupni. Pozivam vas da bude aktivni činioci društva i da se nikada ne zaustavite. Imate pravo na mišljenje i kritiku društva, ali pravo da "stanete" i gledate kako život prolazi nemate. Najveći umovi su stvarali u okruženju koje ih nije razumelo. Srećan vam Međunarodni dan studenata - poručio je Nikodijević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je rekao da nije potreban poseban dan u godini da bi smo konstatovali kolika je važnost studenata u jednom društvu.

– Studenti su najveći potencijal jedne države. Kada učimo, stvaramo i istražujemo, stičemo neophodno iskustvo koje će biti od velike koristi u teškim profesionalnim trenucima. Studiranje nije ulaganje samo u sopstveno znanje, već način kreiranja celokupnog društva. Obraćam se i kao predsednik Fonda za mlade talente. Vlada Republike Srbije je u prethodne četiri godine povećala broj stipendija i na taj način daje podsticaj mladim ljudima – rekao je Udovičić.

Predsednik SKONUS-a Milan Savić, rekao je da je naziv Svečane akademije "Studenti su svet", a tema " Ispit kreativnosti".

–  Želeli smo da istaknemo nove načine i modernizaciju studiranja, ali i sve projekte u kojima studenti učestvuju, poput samozapošljavanja ili start-ap kompanija. Naše je mišljenje da je najveći problem srpskih studenata nalaženje posla. Trebalo bi modernizovati studiranje u smislu da je student posle završenog fakulteta obučen i praktičnim znanjima, da poslodavac ne mora da potroši dodatno vreme kako bi dobio odgovarajućeg zaposlenog – rekao je Vasić.