nedelja, 18. februar 2018.

Otvorena biblioteka i kutak za seniore na Savskom vencu

Ogranak Biblioteke grada Beograda od danas se ponovo nalazi na Senjaku u prostorijama nekadašnje Mesne zajednice Topčidersko brdo – Senjak. U sklopu istog objekta, u Ulici Vase Pelagića 54, otvoren je i kutak za starije, saopštili su danas iz Opštine Savski venac.

Biblioteku i novi prostor za seniore danas je svečano otvorila predsednica opštine Savski venac Irena Vujović. Otvaranju su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i Živorad Nikolić, koji su tom prilikom i donirali nekoliko knjiga biblioteci.

Ističući da je na inicijativu građana u prethodnih godinu i po dana realizovan veliki broj projekata na Savskom vencu i da je upravo zahvaljujući njihovom aktivnom učešću u odlučivanju ponovo otvorena biblioteka na Senjaku, Vujovićeva je zahvalila rukovodstvu Biblioteke grada Beograda što su pozitivno reagovali na predlog opštine da se građanima vrati biblioteka na koju su čekali godinama.

– Uložili smo sredstva u renoviranje ovih prostorija, a u dogovoru sa građanima deo objekta je adaptiran za biblioteku, dok je drugi deo prilagođen potrebama starijih sugrađana i biće im na raspolaganju za okupljanja i druženja. Stanovnici Senjaka godinama nisu imali biblioteku u svom kraju, jer prethodno opštinsko rukovodstvo nije imalo sluha za njihove potrebe, niti je pokazalo volju da obezbedi prostor koji bi bio ustupljen za biblioteku koja građanima mnogo znači – rekla je Irena Vujović.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov rekla je da se u ovoj biblioteci trenutno nalazi oko devet hiljada knjiga koje su bile deo fonda Biblioteke „Isidora Sekulić”, koja je na Senjaku radila do 2011. godine. 

– Veoma sam srećna što smo u ovom prostoru, i to zahvaljujući rukovodstvu opštine i razumevanju predsednice Irene Vujović. Trudićemo se da izložbama, književnim večerima i brojnim drugim aktivnostima doprinesemo bogatijem kulturnom životu građana Savskog venca – istakla je Jasmina Ninkov.