sreda, 21. februar 2018.

Vesić: Poboljšani uslovi za boravak u Sigurnoj kući

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obišli su danas Sigurnu kuću u kojoj je jedan od objekata dobio nove kotlove za grejanje čime je osposobljen za boravak štićenica i u zimskom periodu.

Vesić je rekao da je zahvaljujući Privrednoj komori Srbije jedna od kuća, koja je izgrađena 2010. godine, konačno stavljena u funkciju, jer u njoj do sada nije bilo grejanja.

– Sada su ovde bolji uslovi za boravak, a i povećan je kapacitet Sigurne kukće. Grad Beograd aktivno pomaže rad Sigurne kuće. Samo od 2014. do 2016. godine izdvojili smo oko 23 miliona dinara, a u 2017. godini 20 miliona dinara. To nije dovoljno. Da bi ideja zaštite žena od nasilja zaživela, potrebno je da se svi uključimo – istakao je Vesić i dodao da PKS zajedno sa Gradom Beogradom učestvuje u brojnim društveno odgovornim akcijama.

On je zahvalio kompaniji „Dunav osiguranje”, koja je, kako je naveo, jedna od prvih kompanija koja je odgovorila na poziv da žene iz Sigurne kuće tu dobiju zaposlenje.

– Najvažnije je da kada žene izađu iz Sigurne kuće mogu da počnu novi život i postanu ekonomski nezavisne. To je obaveza koju mora da sprovede čitavo društvo. Dobro je i to što su i druge kompanije počele da se javljaju. To nije dovoljno, ali taj problem smo počeli polako da rešavamo. Nakon donošenja novog zakona, sistemski rešavamo problem nasilja nad ženama – objasnio je Vesić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su predstavnici PKS pre tri meseca na poziv Grada Beograda posetili Sigurnu kuću kako bi pokušali da reše problem grejanja u jednom od objekata Sigurne kuće.

– Uspeli smo da po hitnom postupku završimo posao. Naše članice su odobrile donaciju, tako da su stečeni uslovi da u ovom objektu može da se boravi. Prve štićenice su krenule na obuke u PKS, a u jednom slučaju će doći i do prvog zaposlenja. Porodično nasilje jeste zločin i samo zajedno možemo da se borimo protiv toga – naveo je Čadež.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da je Sigurna kuća od 2016. godine na sistemski način podržana od Grada Beograda, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu izdvaja sredstva za tu namenu.

– Tako je bilo prošle godine, a obezbeđen je novac i za 2018. godinu i 2019. godinu. U narednom periodu ćemo raditi na većem ekonomskom osnaživanju žena, na pronalaženju posla, ali i na drugim vidovima podrške – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je da je treća kuća sagrađena 2010. godine, te da do danas sistem grejanja nije funkcionisao kako treba.

– To nam je značajno smanjivalo kapacitet i mogućnost prijema žena koje su žrtve nasilja, jer u ovoj kući u zimskom periodu nije bilo moguće boraviti. Privredna komora Srbije i Grad Beograd su nam pomogli čim smo im rekli da ovde postoji problem sa grejanjem. Danas smo u toplom prostoru, a žene su smeštene i u ovaj objekat. Od 2016. godine radimo kao licencirana organizacija i to je veliki korak napred – naglasila je Vesna Stanojević.

Stanojevićeva je istakla da će se raditi na tome da se uslovi žena koje ovde borave poboljšaju, ali i na njihovom zapošljavanju i edukaciji.