subota, 17. mart 2018.

Andreja Mladenović: Pogrom Srba je velika opomena

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas obeležavanju godišnjice velikog pogroma nad Srbima i srpskim svetinjama, koji se dogodio 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji. On je tom prilikom istakao da, nažalost, nijedan počinilac nije kažnjen – ni oni koji su organizovali strašan zločin niti sami akteri. 

– Zločin nije bio slučajan jer je istovremeno organizovan na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Stradalo je devetnaest ljudi, više od četiri hiljade ljudi je proterano, a spaljeno je i uništeno više od trideset crkava i drugih kulturnih objekata. Cilj je bio da se zatre sve srpsko – rekao je Mladenović.

On je naglasio da zajedno moramo da učinimo sve da zaštitimo Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i da pomognemo proteranima da se vrate. Zamenik gradonačelnika je dodao i da je Beograd u mnogo navrata pomagao, podsećajući na izgradnju višespratnice u Mitrovici za povratnike. 

– Pogrom je velika opomena i pretnja da tako nešto može da se ponovi, što ne smemo da dozvolimo da se desi – zaključio je Mladenović.

Obeležavanju godišnjice „martovskog pogroma”, koje je održano u spomen-sobi „Kosmetske žrtve”, simbolično u 12.44 sati – po rezoluciji Saveta bezbednosti UN, prisustvovali su zvaničnici Vlade Republike Srbije, kao i brojni članovi porodica ubijenih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije. 

Na skupu je istaknuto da broj srpskih žrtava u poslednje dve decenije iznosi 2.501. Poslednja žrtva bio je Oliver Ivanović.