sreda, 18. jul 2018.

Radojičić: Uvažavamo inicijative građana, pravimo kompromise i poslujemo domaćinski

Dve linije metroa i četiri linije Bg voza rešiće transportne probleme u Beogradu. Plan je da izgradnja počne 2020. godine i prva linija će saobraćati od Makiškog polja do Mirijeva, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV „Prva”.

– Smart plan je urađen 2017. godine, kao i detaljna analiza. U ovoj fazi smo definisali prvu liniju koja će ići od Makiškog polja, preko Žarkova, Belih voda, Požeške, pijace na Banovom brdu, Ade Ciganlije, Mosta na Adi, Sajma, Mostarske petlje, Beograda na vodi, Ekonomskog fakulteta, Trga republike, Francuske ulice, Pančevačkog mosta, Železničke stanice na Karaburmi. To je prvi deo linije od 17 kilometara, a drugi deo iznosi pet i po kilometara – objasnio je Radojičić i dodao da prva linija metroa prolazi pored Beograda na vodi, te da je cilj da taj deo grada bude još jedan centar koji će biti interesantan našim građanima i turistima.

Moj princip je da svaka linija ima argumente za i protiv, naveo je gradonačelnik i dodao da je važno da se sa tim procesom počne. Da su oni koji ovo kritikuju prethodno uradili svoju liniju, sada bismo imali 50 odsto manje problema, naglasio je Radojičić.

Kada je reč o projektu izgradnje 54 fontane u Beogradu, gradonačelnik je rekao da su fontane značajna mesta okupljanja ljudi koja ulepšavaju određene delove grada.

– Ako se raspravlja šta je važnije uraditi, sve je važno i sve povlači jedno za drugim. Ako uradimo nešto po pitanju privlačenja turista, zaradićemo više novca i izgradićemo više vrtića. Imamo plan u vezi sa vrtićima, ove godine je najveći broj dece dobio mesto u tim ustanovama, a plan je da do 2020. godine rešimo problem nedostajućih mesta. Trenutno radimo detaljnu analizu broja dece po opštinama u Beogradu i pravimo plan kako ćemo to rešiti u naredne dve godine. Jedan od koncepata je da pravimo jeftinija obdaništa, ideja je da to budu i stambeni, odnosno montažni objekti koji su jeftiniji i brže se grade – pojasnio je gradonačelnik. 

Govoreći o projektu „Tiršova 2”, Radojičić je rekao da je to vrlo značajan projekat i da će se ta ustanova graditi u Deligradskoj ulici.
– Tiršova 2 bi trebalo da ima 30.000 kvadratnih metara, dok Tiršova 1 ima 10.000 i napravljena je 1936. godine za stotinu pacijenata. U novoj klinici će biti značajno bolji uslovi za lečenje – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, planski razvoj Beograda je veoma značajan.

– Daću svoj maksimim da se u nekim delovima grada zadrži i stara tradicija, ali i moderan duh. Imamo plan da u narednom periodu renoviramo čitav niz fasada na Vračaru i to je plan da se te stare zgrade sačuvaju – naveo je Radojičić.

Kako je rekao, u planu je da se uskoro kupi stotinu autobusa za GSP, deset saniiteta za domove zdravlja, započeta je rekonstrukcija Balkanske ulice, Bulevara Vudroa Vilsona. U oktobru će, kako je naglasio gradonačelnik, biti organizovan vrlo značajan skup 16 + 1, te će predstavnici velikih gradova iz regiona doći u Beograd, kao i gradonačelnik Pekinga.

– Govorićemo o razvoju gradova, povezivanju, kako možemo jedni drugima da pomognemo, a za nas je, s obzirom na to da smo u velikom zamajcu razvoja, sve to veoma značajno – rekao je Radojičić.

Poštujem inicijative građana, razgovaram sa njima, rekao je Radojičić, i dodao da je veoma važno praviti kompromise, ali i ponašati se i poslovati domaćinski.