četvrtak, 19. jul 2018.

Svetske metropole primer Beogradu u razvoju grada po meri čoveka

Gradski urbanista Milutin Folić na poziv grada Moskve učestvuje na Moskovskom urbanom forumu, najvećem svetskom forumu ove vrste koji se održava od 17. do 22. jula. Učesnicima se obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin predstavio je na koji način se Moskva u prethodnih nekoliko godina promenila iz grada za automobile u grad za ljude i koji su dalji planovi na uređenju i razvoju grada, sa posebnim akcentom na pešake, bicikliste i razvoj gradskog prevoza.

– Iskoristili smo priliku da se na forumu upoznamo s najnovijim svetskim trendovima u pogledu razvoja svetskih metropola. Gradovi se danas razvijaju u humanom duhu i prioritet se daje pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu i to jeste pravac u kojem se i Beograd danas razvija – istakao je Folić. 

On je dodao da Beograd ima još mnogo toga da uradi kako bi stao rame uz rame sa svetskim metropolama. 

– Moskva je jedan od najboljih primera u svetu koja se od automobilskog grada za samo pet godina potpuno transformisala u grad za ljude. Inspirator ovih promena i u Moskvi je bio danski arhitekta Jan Gel, koji je nedavno boravio u Beogradu i učestvovao u formiranju strategije za naš grad – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima ovaj forum prilika je i za konkretne projekte, pa je održan konstruktivan sastanak sa arhitektama koji su napravili dva najpoznatija svetska javna prostora – „High Line” u Njujorku i najnoviji park „Zaradje” u Moskvi koji je već postao simbol grada.  

– Arhitekte dizajnerskog studija „Diller Scofidio + Renfro” prihvatili su da dođu u posetu Beogradu i sagledaju mogućnost da učestvuju u uređenju Linijskog parka, koji će u Beogradu biti napravljen na prostoru gde danas prolazi pruga od Pančevačkog mosta do Kalemegdana. Ovaj projekat potpuno će transformisati Beograd i povezati delove Palilule, Dorćol i Kalemegdan sa najvećim prirodnim potencijalom koji imamo, a to su reke i ponuditi građanima brojne sadržaje, poput dečjih i sportskih igrališta, klupa, zelenila, umetnosti – istakao je Folić.

Takođe, kako je rekao, imali smo razgovor i sa predstavnicima grada zaduženim za razvoj metroa, koji su ponudili Beogradu pomoć u sprovođenju ovog najvećeg infrastrukturnog projekta. Moskva danas gradi dodatnih preko 200 kilometra metro linija po najnovijim svetskim tehnologijama, a Moskovski metro sistem jedan je od najrazvijenijih na svetu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin govorio o transformacijama kojima je podvrgnuta većina oblasti života u glavnom gradu, kao i o izazovima sa kojima se grad suočava. Sobjanjin je posebno istakao transformaciju Moskve od industrijskog do grada po meri čoveka.

– Ljudi učestvuju u upravljanju gradom kroz portal „Naš grad”, gde možete kontrolisati sve gradske usluge. Stalni referendumi o nekim pitanjima sprovode se uz pomoć službe „Aktivan građanin”. Važno je ne samo glasati već i zajednički razvijati ideje – naglasio je Sobjanjin.

Investicije u infrastrukturu mogu privući investitore, smatra gradonačelnik Moskve i dodaje da su investicije u Moskvi nedavno porasle 76 puta. 
Na forumu su svoju viziju razvoja svetskih metropola izneli svetski poznati arhitekti Rem Kolhas, Elizabet Diller, Čarls Renfro i drugi. Tokom trajanja kongresa stručnjaci iz Rusije i inostranstva zajedno sa gradonačelnicima najvećih svetskih gradova, urbanolozima, sociolozima, ekonomistima i članovima vlasti razgovarali su o najboljim rešenjima za gradski razvoj i efikasnom urbanističkom modelu. 

Fotografije:  Agencija „TASS”