ponedeljak, 20. avgust 2018.

Grad Beograd spremno dočekuje slaviste iz celog sveta

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je na otvaranju 16. Međunarodnog kongresa slavista u Beogradu da je to velika prilika da se naš grad i naša zemlja predstave i ugoste sve one koji se bave slovenskim jezicima i slovenskim narodima.

On je podsetio da je Kongres slavista bio pripremljen za održavanje u Beogradu 1939. godine, ali je, nažalost, zbog Drugog svetskog rata odložen. 

– Grad Beograd je otvoren za sve predloge Filološkog fakulteta, Beogradskog univerziteta i Srpske akademije nauka i umetnosti, kao što je predlog da se Vasina ulica zatvori za saobraćaj. Ovaj deo grada poznat je po Univerzitetskom centru i zbog toga ćemo u naredne dve godine nastojati da po uređenju Trga republike i zatvaranja Vasine ulice za saobraćaj, a otvaranja pešačke zone, zatvorimo to kao jedna celinu – rekao je Mladenović.  

Minitastar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da je ovo veliki dan za slavistiku, Beograd i Srbiju. 

– Nadam se da ćete po povratku u svoje države moći da posvedočite na kom mestu je danas slovenska kultura, jezik i pismenost, ali i da slovenski svet još nije rekao svoju poslednju reč – rekao je Vukosavljević. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poručio je prisutnim učenicima skupa, brojnim ambasadorima i predstavnicima kulturnih institucija da je Kongres slavista nemerljivog kulturnog, naučnog i društvenog značaja i da je kao takav prilika da se razmene ideje, znanja i učvrste prijateljstva.  

Na svečanom otvaranju između ostalih govorili su i predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, a prisustvovala je i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Međunarodni kongres slavista održava se u Beogradu od 20. do 27. avgusta, predstavlja  najznačajniju mađunarodnu slavističku naučnu smotru u svetu, koja se održava svake pete godine. U okviru ovog konkresa, na kome učestvuju predstavnici iz 43 države, predviđeno je održavanje sekcija: jezik, književnost, kultura, folklor i pitanja slavistike. Za vreme trajanja kongresa biće otvorene tematske izložbe, predstavljena kapitalna slavistička izdanja, održani okrugli stolovi o specijalnim temama. Organizatori su Međunarodni komitet slavista i Savez slavističkih društava Srbije, kao i Filološki fakultet BU, SANU, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Grada Beograda.