sreda, 29. avgust 2018.

Izložba o 70 godina planiranja Beograda

Urbanistički zavod Beograda ove godine slavi veliki jubilej, 70 godina od kada ga je Grad Beograd osnovao da se bavi pitanjima urbanog razvoja, saopšteno je iz Beokoma.

Povodom obeležavanja ovog jubileja sutra će na Kalemegdanu biti otvorena izložba „70 godina Urbanističkog zavoda Beograda“. Svečano otvaranje izložbe planirano je za 19 sati na savskom šetalištu na gornjem Kalemegdanu, deo od Ambasade Francuske do centra šetališta. 

Postavka na Kalemegdanu će trajati do 15. septembra i biće dostupna za sve zainteresovane 24 sata, a planirano je i da se deo izložbe u toku ove godine nađe na neko vreme u holu Skupštine grada. 

Jubilej se u Urbanističkom zavodu proslavlja radno i cele godine, pa će 15. i 16. Novembra, u prostorijama Zavoda biti održana međunarodna konferencija. Pre održavanja konferencije, izložba „70 godina Urbanističkog zavoda Beograda” biće dopunjena originalnim planovima, knjigama i delovima nameštaja iz „onog” vremena i biće postavljena u holu Urbanističkog zavoda Beograda (Bulevar despota Stefana 56). 

Kroz izložbu na kojoj predstavlja svojih 70 godina rada, Urbanistički zavod je želeo da upozna stručnu i opštu javnost sa delom bogate istorije planiranja Beograda. Digitalizovan je značajan deo građe i prikupljene su informacije o istoriji institucije, načinu planiranja i kontekstu u kome su nastajali urbanistički planovi prema kojima se gradio Beograd proteklih 70 godina. 
Više o Zavodu, istoriji i jubileju može se pogledati na www.urbel.com.