sreda, 19. septembar 2018.

Viteške igre i umetnosti u okviru „Dana evropske baštine”

Manifestacija „Despotovi dani” biće održana od 21. do 24. septembra u organizaciji Svibor saveza Srbije i Turističke organizacije Beograda, a u okviru „Dana evropske baštine”, saopšteno je iz ove organizacije. 

Program će se 21. i 22. septembra odvijati kod Vaznesenjske crkve u Ulici Admirala Geprata 19, dok će 23. septembra biti realizovan u Beogradskom viteškom parku na Dunavu, a 24. septembra u viteškoj lađi „Slavjana”. 

„Despotovi dani”, koji su posvećeni Despotu Stefanu Lazareviću, osnivaču Beograda, u okviru programa posetiocima će ponuditi smotru srednjovekovnog umetničkog, naučnog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva, izložbe slika, kostima, viteške borbe i nadmetanja, stručna naučna predavanja o delu Despota Stefana, predavanja o istoriji i arheologiji srednjovekovnog Beograda, radionice i škole stripa, projekcije dokumentarno-igranih filmova s temom iz vremena Despota Stefana, obuku za male vitezove, veštine i metode starih tradicionalnih zanata, krasnopisa, bareljefa, oružarstva, pojanja, guslanja, slikanja. Posebna atrakcija su vrhunske viteške borbe i plovidba srednjovekovnom lađom „Slavjana” i razgledanje zidina srednjovekovnog Beograda sa reke.

Učestvovaće vitezovi, umetnici i predavači iz Srbije, Rusije i Mađarske, a ulaz za sve segmente programa je besplatan.