utorak, 25. septembar 2018.

Odgovorna socijalna politika

Protekle radne godine u beogradskim vrtićima besplatno je boravilo 5.839 dece, za šta je Grad Beograd izdvojio oko 1,9 milijardi dinara, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– To je oko 320 dece više u odnosu na godinu ranije i nastavićemo dalje sa socijalnom politikom snažnije podrške onima kojima je pomoć potrebna – rekao je Gak u Skupštini Grada Beograda.

On je, obrazlažući Odluku o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji Grada Beograda, istakao da je njen cilj da omogući besplatan boravak u vrtićima i deci koja ovo pravo nisu ostvarila iz sredstava budžeta Republike Srbije.

Odluka, prema rečima Gaka, omogućava besplatan boravak u vrtiću svakom trećem i narednom detetu u porodici, deci bez roditeljskog staranja u starateljskim i hraniteljskim porodicama koje ne ispunjavaju uslove za dečji dodatak, deci sa smetnjama u razvoju, deci sa invaliditetom, nezavisno od materijalnog položaja roditelja.

Ove kategorije dece imace pravo i na besplatan odmor i rekreaciju jednom godišnje u organizaciji predškolske ustanove u kojoj borave, u ustanovama Centra dečjih letovališta i odmarališta.

Odlukom su, poručio je Gak, prvi put obuhvaćena i deca koja borave u sigurnim kućama u Beogradu. Takođe, deca iz materijalno ugroženih porodica plaćaće umanjenu cenu vrtića za 50 odsto.

– Ne postoji bolji način od ovoga da Grad pokaže kako se vodi odgovorna socijalna politika – rekao je Gak.