četvrtak, 18. oktobar 2018.

JKP „Beogradske elektrane” domaćin Generalne skupštine „Holisder” projekta Evropske unije

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” domaćin je Generalne skupštine „Holisder” projekta koji finansira Evropska unija kroz program „Horizon 2020”. Na održanoj sednici Greneralne skupštine predstavljen je ovaj značajan program koji finansira razvojne i istraživačke projekte u kojima učestvuju pravna lica iz zemalja članica EU i Srbije, saopšteno je iz ovog gradskog preduzeća.

Prisutnima su se obratili Zoran Spasenovski, direktor Direkcije za razvoj i investicije „Beogradskih elektrana”, Bojan Bogdanović i Radmilo Savić, vođe projekta u ime „Beogradskih elektrana”, kao i Ander Romero, koordinator projekta.

„Beogradske elektrane” trenutno su angažovane na tri projekta koje finansira Evropska unija, a za čiju realizaciju su odobrena sredstva u iznosu od više od 400.000 evra. Ciljevi projekta su prvenstveno okrenuti ka potrebama potrošača, kao i racionalnom korišćenju energije.

U okviru projekta „Horizon 2020”, JKP „Beogradske elektrane” je angažovano na projektu „Moeebius”, čiji je cilj razvijanje alata i metoda za smanjenje razlike između planirane i realizovane potrošnje energije u zgradama i blokovima zgrada, alata za unapređeno održavanje i slično. 

Pilot lokacija obuhvata više objekata u naselju Stepa Stepanović (sedam stambenih objekata, vrtić i školu), poslovnu zgradu preduzeća na lokaciji toplane „Novi Beograd” i osnovnu školu na Novom Beogradu. Preostale dve su London, Velika Britanija i Mafra u Portugalu. Konzorcijum čini 15 partnera među kojima su istraživački instituti, preduzeća i univerziteti iz 10 zemalja. 

Drugi projekat koji je i prezentovan je „Holisder” i predstavlja nastavak i unapređenje projekta „Moeebius”. Realizuje se na istoj pilot lokaciji u trajanju od 36 meseci, uz učešćče 13 partnera iz devet zemalja Evropske unije, među kojima je i Srbija. 

Treći projekat je „RELaTED” i odnosi se na nova rešenja u oblasti daljinskog grejanja i hlađenja korišćenjem niskotemperaturnih mreža ili izvora toplotne energije. Trajanje projekta je 45 meseci, uz učešće 15 partnera iz osam zemalja. 

Prateći aktuelne EU trendove iz oblasti energetike, „Beogradske elektrane” su bile član konzorcijuma u realizaciji dva trogodišnja projekta iz prethodnog okvirnog programa Evropske komisije „FP7”, koji je trajao od 2007. do 2014. godine. Tema prvog projekta „BECA” bila je primene savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija za ostvarivanje ušteda energije kod korisnika daljinskog grejanja. Drugi projekat „SMARTSPACES” obrađivao je sličnu problematiku – mogućnosti uštede energije u javnim zgradama. 

„Beogradske elektrane” više od dve decenije ulažu napore da se poveća energetska efikasnost sistema, smanji negativan uticaj sagorevanja energenata na životnu sredinu uz poboljšanje kvaliteta usluge sa ciljem povećanja zadovoljstva korisnika.