utorak, 23. oktobar 2018.

Nastavlja se akcija kontrole privatnih vrtića, prvi rezultati sledeće nedelje

Rezultati vanredne inspekcijske kontrole privatnih vrtića, koja je u toku, biće poznati sledeće nedelje, ali već prvi preliminarni izveštaji pokazuju da su sumnje u tačnost podataka o dolaznosti dece koju sekretarijatu dostavljaju privatni vrtići, bile opravdane, rekao je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Grad refundira novac na osnovu podataka koji nam vrtići dostave. Ukoliko ih neko lažira, oštetio je budžet Grada i za to mora snositi posledice. Sankcije će zavisiti od vrste prekršaja, ali svakako postoji mogućnost skidanja sa liste za refundaciju, u krajnjem slučaju zatvaranje vrtića. Ali nije to cilj ove akcije, cilj je uvođenje reda – rekao je Gak, gostujući u Beogradskoj hronici.

On je poručio da nije u interesu Grada zatvaranje nijednog vrtića i da će se saradnja sa njima nastaviti ali uz, kako je rekao, jasne kriterijume i propise koji bez izuzetka moraju da se poštuju,

– To je osnovna poruka koju smo želeli da pošaljemo. Poštovanje propisa i bezbednost dece suština su naših zahteva prema privatnim vrtićima – rekao je Gak i najavio da će se akcija pojačane kontrole nastaviti i širiti i na druge vrtiće.

– Ovog puta inspektori su kontrolisali oko 40 ustanova gde se upoređuje prijavljena dolaznost dece i broj poručenih obroka i opremljenost vrtića protivpožarnom opremom. Važno nam je da roditelji dobiju ono što su platili i da su deca, pre svega, potpuno bezbedna – rekao je Gak.

On je zaključio da je razvoj privatnog sektora u oblasti predškolskog obrazovanja dobar, ali da je važno da se istakne da je cilj saradnje Grada sa privatnim vrtićima uvek bio pomoć roditeljima a ne vrtićima.