četvrtak, 15. novembar 2018.

Beograd spremno dočekuje novogodišnje praznike

Ove godine je na 120 lokacija postavljena javna novogodišnja rasveta, što je 48 lokacija više nego prošle godine. Svake godine unapređujemo i kvalitet javne rasvete i broj lokacija na kojima se postavljaju – rekao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović gostujući na televiziji Hepi.

On je istakao da je preostalo još sedam centara prigradskih opština Beograda kada je u pitanju postavljanje javna rasvete, što će ubrzo biti rešeno.

–Obnovili smo fond novogodišnjih svetiljki i proširili pokrivenost rasvete na veće parkove kao što su Trg Slavija, Obilićev venac i Tašmajdanski park, Manjež, Kalemegdan i plato ispred Hrama Sv. Save – rekao je on i dodao da je preostalo da se nastavi sa trendom proširivanja pozicioniranja novogodišnjeg osvetljenja, kako bi Beograd izgledao lepše, ne samo u centru, već i u drugim delovima grada.

Mladenović je istakao da je nabavljen veliki broj novih ukrasa i da su novogodišnju rasvetu dobile i ulice koje ranije nisu bile ukrašene, kao što su Višnjička ulica, Ustanička i druge.

– Novogodišnja rasveta daje ne samo svečarski utisak već i dobro raspoloženje. Grad izgleda mnogo lepše i bogatije, tako da ne samo naši sugrađani već i gosti jako lepo reaguju na boje i razne oblike ukrasa – rekao je on.

Mladenović je istakao da se grad obnavlja svakodnevno i da upravo obnovljen skver na uglu Ulice Milutina Bojića i Palmotićeve to svedoči.
–Kad se taj deo grada pogleda, vidi se da je dobio potpuno nov izgled i da su sugrađani zadovoljni površinom koja će im biti utočište i mesto za opuštanje i druženje – rekao je on i dadao da će se u tom delu grada sređivati i fasade, tako da će izgledati potpuno drugačije u odnosu na prethodne periode. 

Govoreći o važnim odlukama koje su odbornici izglasali na prethodnoj sednici Skupštine Grada, Mladenović je podsetio da je grad preuzeo nadležnost nad svim opštinskim građevinskim inspekcijama.

–Beskompromisna borba sa divljom gradnjom će doprineti da svi koji nepoštuju zakon budu adekvatno kažnjeni. Biće preduzete određene mere kao što je preuzimanje nadležnosti grada nad svim opštinskim građevinskim inspekcijama, nemogućnost nelegalizovanih objekata da se priključe na infrastrukturu i rušenje bespravnih objekata, iako je rešenje konačno. Takođe, biće oduzimane licence graditeljima, kao i podnošenje krivičnih prijava za vlasnike parcela – naglasio je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je podsetio da su odbornici izglasali i Odluku o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji Beograda za šta će biti izdvojeno tri miliona evra.

–Mi danas imamo 83 kilometra biciklističke staze u Beogradu, a plan je da se u narednom periodu izgradi još 120 kilometara, što će značajno doprineti zdravom životu sugrađana, izbacivanju teškog saobraćaja iz centra, kao i povezivanju delova grada – poručio je Mladenović i dodao da će se izgradnja vršiti u tri faze, tako da će već naredne godine biti izgrađeno 50 baznih stanica za oko 500 bicikala.