sreda, 12. decembar 2018.

Radojičić: Promocija „Beogradskog maratona” prvi put u Kini

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je predstavljanje „Beogradskog maratona” na jednom od najvećih maratona u svetu – Internacionalnom maratonu u Šenženu, koji se održava 16. decembra, najbolja promocija našeg maratona.

On je takođe istakao da je i veoma ponosan na to što će prvi put „Beogradski maraton” i Turistička organizacija Beograda predstaviti turističku ponudu prestonice na specijalizovanom sportsko-turističkom sajmu u istom gradu.

Prvi čovek Beograda je naglasio da je važno što će se na ovom sajmu – na štandu „Beogradskog maratona” i Turističke organizacije Beograda prodavati posebni turistički paket-aranžmani za dolazak kineskih učesnika na 32. „Beogradski maraton”, koji će se iduće godine održati u našem gradu. Ovo je prvi put da se neki tradicionalni događaj iz Beograda predstavlja na ovakav način na kineskom tržištu.

– Prodajom posebnih paket-aranžmana jačamo veze našeg naroda i prijatelja iz Kine, šaljući poruku da su nam oni dragi gosti, a to je i najbolji pokazatelj koliko Beograd ulaže u sport i da je sposoban da organizuje velika međunarodna takmičenja. Podsetiću da Grad Beograd i Grad Šenžen imaju potpisan protokol o saradnji i da je ovo važan korak u daljem zbližavanju dva grada u konkretnim oblastima kao što su turizam, sport i rekreacija – izjavio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, ovaj put u Šenžen nije samo sjajna promocija za „Beogradski maraton” već i za Beograd kao evropsku prestonicu, koja ima veoma bogat kulturni i istorijski sadržaj, zanimljiv gostima iz celog sveta. 

– Veliki značaj daje i činjenica da će prezentaciju Beograda kao jedne od najatraktivnijih evropskih metropola videti na sajmu preko 100.000 posetilaca, a da će 30.000 trkača iz 37 zemalja moći da se upozna sa prestižnim srpskim takmičenjem u trčanju – rekao je gradonačelnik.

Dejan Nikolić, direktor „Beogradskog maratona” i član srpske delegacije u Šenženu, poručuje da je značaj ovog puta veliki – „Beogradski maraton” je jedini maraton u svetu – van teritorije Kine, koji ima predznak „Pojas i put” (Belt and Roud) i deo je važne „Belt and Roud marathon series”. 

On je dodao da se očekuje da će i zbog te činjenice interesovanje za dolazak na 32. „Beogradski maraton”, koji će se održati 14. aprila 2019. godine, biti izuzetno.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović istakao je da će ovo biti prilika za promociju grada putem medijskih nastupa, brojnih pripremljenih turističkih materijala, brošura i video-prezentacija, a nada se da će tako približiti Beograd i naše takmičenje posetiocima sajma iz Kine, ali i raznih drugih delova sveta.

Podsećanja radi, nedavno je „Beogradskom maratonu” dodeljen maratonski Oskar u Atini od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka. Učešće i promocija maratona u Šenženu, inače jednom od najbrže rastućih gradova u svetu i takozvanom „kreativnom gradu”, još jedan je veliki korak ka upisivanju „Beoradskog maratona” na mapu svetskih takmičenja.