utorak, 18. decembar 2018.

Završen projekat „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi“

Gradska opština Rakovica, Centralna logistička baza Vojske Srbije i Crveni krst Rakovica, sproveli su zajedno sa rakovičkim osnovnim školama projekat „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi“.

Predavanja su sprovedena u svih osam osnovnih škola na teritoriji Rakovice. Projekat je podrazumevao predavanja  učenicima trećih razreda, čiji je cilj bio da se ukaže na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava (petardi, vatrometa baklji..) i neeksplodiranih ubojnih sredstava (bombe, granate...). Takođe, učenici su imali priliku da nauče kako da pruže prvu pomoć u slučaju da dođe do povrede upotrebom pirotehnike.

Predsednik Skupštine GO Rakovica Cvijetin Đukanović, koji je predstavljao lokalnu samoupravu na svim predavanjima, rekao je da su potrebe najmlađih jedan od prioriteta Opštine Rakovica i da su predavanja organizovana kako bi se povećala bezbednost dece uoči novogodišnjih i božićnih praznika.

Sa opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava učenike su upoznali kapetan Vojske Srbije Marko Pavlović i potporučnik Vladimir Stojiljković. Učenici su na predavanjima između ostalog mogli da vide mnogobrojne povrede koje mogu da izazovu pirotehnička sredstva i da čuju koji su najčešći načini povređivanja.

Predavači Crvenog krsta Rakovica objasnili da pirotehničkim sredstvima nastaju tri stepena opekotina. Za svaki od njih demonstrirana je upotreba prve pomoći, gde su i sami učenici imali šansu da previju improvizovane rane koje su izradili profesionalni šminkeri Crvenog krsta Rakovica. Osim opekotina, učenicima je demonstrirano previjanje glave u slučaju da dođe do povrede oka, dok su dobili i mnoge druge kvalitetne savete.