četvrtak, 21. februar 2019.

Adaptacija prostorija Istorijskog arhiva

Član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović obišao je danas radove na adaptaciji  prostorija Istorijskog arhiva, u kojem se nalazi arhivska građa i kulturna baština Beograda. Za adaptaciju dve prostojije površine od po 1.200 kvadratnih metara, gde je smeštena arhivska građa, Grad Beograd je posredstvom Sekretarijata za investicije izdvojio 144 miliona dinara. 

– Istorijski arhiv će nakon adaptacije dve najveće prostorije u kojima se nalazi važna arhivska građa dobiti neophodne klima-uređaje, grejanje i protivpožarne aparate, kao i sistem za gašenje požara koji do sada te prostorije nisu imale – rekao je prilikom obilaska radova Eminović.

On je tom prilikom istakao da je od izuzetne važnosti rad na unapređivanju i poboljšavanju uslova rada Istorijskog arhiva, jer arhivska građa omogućava istraživačima i svim građanima pristup istorijskim činjenicama.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić najavio je da će nakon adaptacije uslediti radovi na projektu dogradnje zgrade i da će se u dogovoru sa Gradom Beogradom prazan prostor predviđen za parking iskoristiti za nove prostorije koje su potrebne za čuvanje dosadašnje arhivske građe. 

Istorijski arhiv završio je projekat digitalizacije arhivske građe o Holokaustu, a u toku je digitalizacija kartoteke žitelja grada Beograda, Zbirke crkvenih matičnih knjiga i digitalizacija zemljišnjih knjiga.

Zajedno sa članom Gradskog veća, radove je obišao i viši savetnik u Sekretarijatu za kulturu Andrija Bojanić.