subota, 2. mart 2019.

Radojičić: Izgradnja gondole u maju, Beograd više neće biti isti

Izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće počeće u maju, najavio je za Tanjug gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. On je istakao da će gondola biti velika turistička atrakcija i moderan vid prevoza, te da s njom Beograd više neće biti isti.

– U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina, od kojih će jedna biti luksuzna – pojasnio je gradonačelnik i dodao da će svaka kabina imati po deset mesta.

On je precizirao i da će prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe biti omogućeni.

– Od Ušća do Kalemegdana, Beograđani i turisti moći će da stignu za oko pet minuta. Trasa buduće gondole je duga oko jedan kilometar, a brzinom od pet do šest metara u sekundi svakog sata moći će da preveze 3.000 putnika – naveo je Radojičić.

Podsetio je da je ugovor sa izvođačem radova potpisan krajem prošle godine po sistemu „ključ u ruke”, što znači da je izvođač u obavezi da izradi projektno-tehničku dokumentaciju neophodnu za dobijanje građevinske dozvole, nakon čega ima rok od 275 dana za izvođenje radova.

Prema stručnoj proceni, istakao je Radojičić, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina.

Grad Beograd finansira oko jednu trećinu, a Republika Srbija odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija oko dve trećine sredstava.

Izvođači radova su firme „Leitner S.p.a Vipiten”, KOTO, „Elkoms” i „Del ing”.