ponedeljak, 25. mart 2019.

Vesić: Beograd naredne tri nedelje centar umetničke igre

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je sinoć svečanom otvaranju Beogradskogfestivala igre, 16. po redu, koji se ove godine održava pod sloganom „Emocije”. On je tom prilikom najavio da će srpska prestonica naredne tri nedelje biti centar umetničke igre na planeti. 

– Ako postoji festival koji je za sebe obezbedio mesto u samom vrhu kada je reč o kulturi u svetu, onda je to Beogradski festival igre. Imamo mnogo festivala, neki su više, a neki manje uspešni, neki imaju dužu, neki kraću tradiciju, ali Beogradski festival igre uspeo je da za kratko vreme dobije jedno od najvažnijih mesta u svetu i time možemo biti ponosni – rekao je Vesić za Tanjug.

On je primetio da nije lako organizovati ovakav festival i dodao da Aja Jung ove godine ima veću podršku Grada Beograda i Republike Srbije i da je to i zaslužila, te da je to poruka za sve koji organizuju dobre festivale i mogu da postignu svetski nivo, da će država ulagati u njihovu organizaciju. 

– Posebno smo ponosni što se Beogradski festival igre neće održavati samo u Beogradu nego i u Novom Sadu i Vršcu, što znači da ćemo verovatno naredne godine ovaj lep festival organizovati i u drugim gradovima – rekao je on.

Primabalerina Londonske kraljevske opere i milanske Skale, najpoznatija interpretatorka dramskog baletskog repertoara Vivijana Durante svečano je otvorila festival. 

– Često sam zatečena kako svaki pojedinac može lično da doživi neku predstavu i kako ona može da utiče na emotivnom, intelektualnom, duhovnom i čak fizičkom nivou. Igra nam omogućava da se povežemo sa svojim unutrašnjim bićem kroz moć pokreta i zvuk muzike – istakla je Vivijan Durante.

Osnivač i direktor Beogradskog festivala igre Aja Jung naglasila je da nema toliko emocija, od osmeha do suza i od ljubavi do inata, verovatno ni festivala ne bi bilo. 

– Da sastav supstanci koje čine programski sadržaj nije vrhunski, sigurno ne bi zavredeo pažnju publike, partnera i medija u zemlji i inostranstvu. Želim unapred da zahvalim umetnicima zbog svega dobrog što će ostaviti našem gradu i zemlji. Zbog emocija, energije i posvećenosti – rekla je Aja Jung.

Do 12. aprila predstaviće se ukupno 16 trupa iz 11 zemalja.