sreda, 24. april 2019.

Vesić: U Pekingu važni sporazumi o metrou, industrijskom parku i projektu „pametan grad”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su za Beograd i njegov razvoj izuzetno značajni sporazumi koji su danas potpisani u Pekingu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini. 

– Za Beograd je najvažniji sporazum u vezi sa realizacijom gradskog projekta „Beogradski metro”. Reč je o Memorandumu o razumevanju između Srbije, Grada Beograda i kompanije „Power Construction Corporation of China Limited”, kojim se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Beograd i Srbiju, ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra. Ova saradnja je krupan korak na početku gradnje Beogradskog metroa, koji smo najavili za kraj naredne godine – kazao je Vesić. 

On je dodao da je za Beograd naročito bitan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, najvećeg kineskog industrijskog parka u Evropi. U ovom parku radiće preko hiljadu kompanija, koje će ponuditi oko deset hiljada radnih mesta. 

Vesić je pozdravio i potpisivanje Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta „Pametni gradovi u Srbiji” između Vlade Republike Srbije i kompanije „Huawei tećnologies Co, Ltd” koji će omogućiti Beogradu da konačno krene u realizaciju ovog strateškog projekta.

– Svrha potpisivanja dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova pozicioniranjem kompanije „Huawei” kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih gradova u Srbiji – rekao je Vesić i dodao da je kompanija „Huawei” već prisutna u Beogradu sa nekoliko projekata.

Goran Vesić je naglasio da je deo ovog sporazuma otvaranje Huawei Innovation Center for Digital Transformation kao regionalnog centra za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu, gde će radna mesta naći nekoliko hiljada mladih i obrazovanih ljudi. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da se Beograd uspešno razvija zahvaljujući velikoj podršci koju gradske vlasti imaju od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, kao i da Beograd ove važne projekte ne bi mogao sam da razvija i realizuje bez podrške koju ima.