petak, 17. maj 2019.

Položen venac grada na spomenik vojvodi Radomiru Putniku

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na spomenik vojvodi Radomiru Putniku na Novom groblju povodom obeležavanja 102 godine od smrti istaknutog srpskog vojskovođe. Vence na spomenik vojvodi Putniku položili su i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Antić i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mladenović je istakao da je današnji dan povod da se na dostojanstven način javnost podseti velikana koji su doprineli da danas živimo u slobodnoj zemlji.  

– Vojvoda Radomir Putnik je prvi srpski vojvoda koji je taj čin dobio nakon balkanskih ratova. Njegova uloga u reformi i snaženju srpske vojske za oslobodilačke ratove bila je velika i taj doprinos je nemerljiv. Sećanje na njega ukazuje da nema snažne i slobodne države bez snažne vojske, a Srbija je početkom 20. veka oslobađala teritorije gde je vekovima živeo srpski narod. Vojvoda Putnik svojim znanjem i profesionalnošću doprineo je da srpska vojska ima saveznike, da bude snažna i oslobodi potlačen narod na ovim prostorima. Hvala mu i večna slava za sve što je za nas učinio – kazao je Andreja Mladenović.

Vence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–-1918, kao i građani koji neguju sećanja na balkanske ratove i Prvi svetski rat.