sreda, 22. maj 2019.

Vesić: Nastavljamo sa uređenjem grada

Rekonstrukcija trotoara u Ulici kneza Miloša počeće od jeseni, a kolovoza, koji će moći da primi oko 200 automobila više, sledeće godine, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na Televiziji „Hepi”.

– Ulica kneza Miloša imaće sa obe strane po tri trake, odnosno ukupno šest traka i razdelno ostrvo u sredini. Ispod čitave ulice nalaziće se podzemna garaža od bivšeg saveznog MUP-a, odnosno „Gazele”, do zgrade Vlade Srbije sa 450 parking mesta. To će dovesti do toga da više neće biti parkiranja na ulici i da ova ulica postane jedan od najlepših bulevara u Beogradu – naglasio je Vesić.

Govoreći o projektu uređenja Savskog trga, Vesić je podsetio da će radovi početi za mesec dana, a biće završeni sledeće godine za praznik Sretenje.

– Za vreme rekonstrukcije, saobraćaj će u ovom delu biti u funkciji. Biće obnovljena fasada na zgradi Železničke stanice, a ispred će biti spomenik Stefanu Nemanji. Ovaj trg će verovatno biti i glavni trg u centru grada i veoma lepo uređen – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da automobili i tramvaji neće ići po sredini, kakva je aktuelna situacija, već po obodima parka, koji će biti pešačka zona i gde će se ukrštati dve stanice metroa. 

Vesić je najavio da će stare zgrade prekoputa Savskog trga biti obnovljene i da će njihove fasade dobiti nov izgled.

– Zgrada „Pošte” u Savskoj ulici je pre rata drugačije izgledala i njoj ćemo da vratimo stari izgled. To smo i uradili na Kosančićevom vencu, gde su uređene fasade i zgrade koje su bile ruine. Počeli smo sa uređenjem svih fasada na Topličinom vencu i trenutno se radi na 70 fasada u Zemunu, fasade u Brankovoj ulici i na Zelenom vencu – rekao je Vesić i dodao da su radovi fasada u Brankovoj pokriveni zastorima sa umetničkim slikama iz Narodnog muzeja.  

Zamenik gradonačelnika je rekao da će u Beogradu na 127 bilborda od 3. juna do 3. jula biti postavljene slike iz srpke istorije akademskog slikara Nebojše Đuranovića, u čast slave Beograda – Spasovdana i u čast Vidovdana.

– Hoćemo da tim slikama podsetimo građane Beograda na slavnu istoriju i da tako pokažemo da poštujemo našu istoriju, te se zbog toga i nalazi natpis „Slava Beogradu, Slava Srbiji”. Neki delovi će biti i na engleskom jeziku kako bi i stranci mogli da znaju o čemu se radi. Mi, nažalost, kao narod ne poštujemo dovoljno našu srednjovekovnu istoriju, nemamo nijednog srpskog vladara iz srednjeg veka na novčanici, ponašamo se kao da ne postoji srednji vek – naglasio je Vesić.

Govoreći o podizanju spomenika u Beogradu, Vesić je podsetio da će Stefanu Nemanji biti podignut spomenik, te da je on osnivač dinastije Nemnjaića i osnivač srednjovekovne srpske države.

– Kome treba da podignemo spomenik, ako ne njemu. Spomenike će dobiti i kralj Dragutin, spomenik Stefanu Lazareviću nalaziće se u Bulevaru despota Stefana, na uglu sa Palmotićevom ulicom, kod Bitef teatra pravimo spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu. Podići ćemo spomenike onima koji su zadužili Srbiju i Beograd i treba da budemo ponosni što se na predlog Aleksandra Vučića podiže spomenik Stefanu Nemanji – naveo je Vesić i dodao da će prilikom rekonstrukcije Trga republike biti očišćen i restauriran spomenik knezu Mihailu.