petak, 14. jun 2019.

Gradonačelnik ugostio polaznike Visoke škole za bezbednost i odbranu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru polaznike osme klase Visoke škole za bezbednost i odbranu. 

On je istakao da je ovo još jedan korak u produbljivanju saradnje Grada Beograda i Ministrastva odbrane Republike Srbije.

-Visoka škola za bezbednost i odbranu predstavlja najvišu školu karijernog usavršavanja oficira, generala i državnih službenika. Ovaj vid usavršavanja predstavlja pravi model saradnje između institucija, a posebno bih naglasio izuzetnu saradnju i produbljivanje saradnje između Ministrastva odbrane i Grada Beograda. Takođe, škola je poslednji stepen gde se praktično sagledava ceo sistem bezbednosti naše zemlje i okruženja,  a u  skladu je sa politikom predsednika Vučića - da se vrši stalna obuka kadrova i stalno usavršavanje u cilju da odgovorimo svim bezbednosnim izazovima  – ukazao je Radojičić. 

On je podsetio da je saradnja dve institucije godinama tesno povezana, s obzirom da je uvek pripadnik Ministarstva odbrane deo Štaba za vanredne situacije grada Beograda, na čijem se čelu nalazi.

–Tu je i niz drugih aktivnosti u kojima sarađujemo sa Ministarstvom odbrane, poput onih kada je je Grad Beograd sa Vojskom Srbije organizovao promociju kadeta, vojnu paradu i aeromiting – podsetio je gradonačelnik. 

Gradonačelnik je rekao da je ova  škola ujedno i razvijanje sistema odbrane i civilne zaštite i ukupnih kapaciteta našeg društva, kao i da uz prijateljstvo spaja državne službe sa gradskim službama i olakšava saradnju. 

–Jedan deo kritične infrastrukture (fabrika vode, luke, autobuske stanice, postrojenja za proizvodnju vode i električne energije, linijska infrastruktura) značajan za državu, ali i region  nalazi se na teritoriji Beograda i zato je bitno da aktivno učestvujemo kao grad u svim aktivnostima koje sprovodi Vlada Republike Srbije – naglasio  je Radojičić.

On je dodao da se u osmoj generaciji Visooke škole nalazi drugi polaznik Grada Beograda. 

–Ponosan sam što Grad i ove godine ima svog kandidata kojeg sam ja kao gradonačelnik predložio. Od profesora sam dobio informaciju da je vd sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš pokazao visok stepen posvećenosti i želju da stečeno znanje usmeri ka boljem funkcionisanju prestonice. Kao gradonačelnik zalagaću se da Grad Beograd svake godine ima svog polaznika – zaključio je gradonačelnik. 

Polaznik Visoke škole bezbednosti i odbrane i vd gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš je istakao da je ove godine školu pohađalo devet polaznika.  

On je podsetio da je Ministrstvo odbrane Republike Srbije, pre osam godina pokrenulo novi studijski program, kao najviši stepen karijernog usavršavanja visokih oficira i državnih službenika, na najvišim dužnostima. 

–Meni je čast i zadovoljstvo da sam drugi polaznik iz Grada Beograda, dok je prvi bio Siniša Mali, obavljajući funkciju gradonačelnika – ukazao je Glavaš.