utorak, 16. jul 2019.

Vesić: Francuske kompanije najveći investitori u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su predstavnici Grada Beograda zadovoljni potpisanim sporazumima sa francuskim kompanijama i da će zahvaljujući tome biti realizovani veoma važni projekti u glavnom gradu.  

– Pet od 25 ugovora i sporazuma odnose se na grad Beograd i investicije koje će biti realizovane u narednom periodu, rekao je Vesić i podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitori u Beogradu. Najveća investicija je projekat izgradnje metroa, koja bi trebalo da počne krajem 2020. godine – rekao je Vesić za Tanjug.

On je podsetio da je u aprilu potpisan Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom „Powerchina” i da se očekuje da sada francuske i kineske kompanije zajedno uđu u konzorcijum koji bi gradio metro u Beogradu. 

– Srećni smo što će francuski partneri zajedno sa njima učestovati u gradnji metroa – rekao je Vesić. 

On je naveo da je potpisano i nekoliko sporazuma koji su finalizacija javno-privatnog partnerstva za deponiju Vinča. 

– Do kraja avgusta grad će završiti sve potrebne obaveze prema privatnom partneru, kao i Srbija, i do kraja septembra očekujemo izdavanje građevinskih dozvola i početak radova. Prvo će se raditi sanacija deponije, a onda i izgradnja postrojenja za reciklažu otpada kako bi se rešio problem komunalne deponije na način kako su to rešili drugi gradovi Evrope – rekao je Vesić.

Kako je precizirao, potpisan je i sporazum između kompanije „Veolia” i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” budući da treba da počne izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu, koja će se graditi u saradnji sa kineskom kompanijom CMEC.

Vesić  je istakao da su prestavnici grada razgovarali i sa nekoliko drugih kompanija poput „Šnajder elektrika” i firmom „Kolas”, koja godinama radi rekonstrukciju tramvajskih šina. 

– Predstavili smo im naše planove za širenje tramvajske mreže, jer ideja je da uporedo sa metroom širimo tramvajsku mrežu – kazao je Vesić.

On je podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitori u Beogradu i da su uložile u tom periodu skoro 1,8 milijardi evra. 

– Činjenica je da Francuska postaje najveći investitor u Beogradu i važno je da su ekonomski odnosi posledica dobrih političkih odnosa. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da vrati stara prijateljstva i kada se stvore dobri politički odnosi, onda usledi i dobra ekonomska saradnja, a potom i investicije i kreiranje novih radnih mesta – rekao je zamenik gradonačelnika.