ponedeljak, 22. jul 2019.

Vučić i Ader otkrili spomenik Janku Sibinjaninu

Aleksandar Vučić i Janoš Ader, predsednici Srbije i Mađarske, otkrili su danas spomenik Janošu Hunjadiju, u srpskom narodu poznatom kao Janko Sibinjanin, na Keju oslobođenja u Zemunu. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i veliki broj građana.

Skupština Grada Beograda usvojila je 20. aprila 2017. godine odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu Ambasade Mađarske, kako bi se kod građana širila svest o istorijskoj povezanosti između dva naroda. 

Vojskovođa Janoš Hunjadi (1387–1456), u Srbiji poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu na dan obeležavanja godišnjice bitke za Nandorfehervar, što je mađarski naziv za Beograd, protiv Otomanskog carstva 1456. godine. Autor spomenika je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši. Statua Sibinjanina visoka je 2,3 metra, a izlivena je od bakra.

Na današnji dan pre 562 godine vojska predvođena Hunjadijem pobedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat kule. Tri nedelje posle pobede nad Turcima, u okolini Beograda, u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge, od koje je i sam oboleo, a kasnije i umro.

Vojničku karijeru započeo je u vojsci despota Stefana Lazarevića ističući se kao najbolji vojnik, a ubrzo je prešao u službu kod ugarskog kralja Žigmunda. Nemački kralj Albert II je 1438. godine Hunjadiju dodelio titulu bana od Severina, a kasnije je od mađarskog kralja Vladislava III dobio upravu nad Beogradom i Transilvanijom.

Učestvovao je u borbama za oslobođenje Smedereva 1441. godine, a sledeće godine je isterao Turke van granica poverenih mu teritorija i povratio vlast Mađarske nad Vlaškom. U pohodu na Balkanu, u borbi protiv Turaka osvojio je Niš i Sofiju, porazio trojicu turskih paša i sultana Murata II.
Hunjadi je kao Sibinjanin Janko, čije ime nose dve ulice u Beogradu, opisan u mnogim srpskim epskim pesmama kao jedan od najvećih srpskih junaka, a kao narodnog heroja slave ga i Mađari i Rumuni. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić