utorak, 20. avgust 2019.

Vesić: Završen najveći kulturni projekat ove godine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl obišli su danas Istorijski arhiv Beograda gde je završena rekonstrukcija dva depoa sa najsavremenijim sistemom zaštite od požara, sistemom klimatizacije i grejanja, kao i postavljanom LED rasvetom. 

Vesić je istakao da je danas važan dan za kulturu grada Beograda, jer je ove godine završen najveći kulturni projekat u prestonici u koji je uloženo više od 140 miliona dinara.

Ove godine je u Beogradu završen najveći projekat iz oblasti kulture. Završena su dva deopa, veličine oko 1.200 metara kvadratnih, u koji je smešteno oko 13 kilometara arhivske građe. Reč je o najsavremenijim uslovima čuvanja, sa određenom temperaturom i zaštitom od požara – istakao je Vesić i dodao da je u pitanju najsavremeniji sistem čuvanja u Srbiji. 

On je istakao da je reč o istoriji grada Beograda i dodao da je veoma važno da se arhivska građa konačno čuva na pravilan način. 

Takođe, Vesić je najavio i nova ulaganja u Istorijski arhiv Beograda, kao i izgradnju nove zgrade pored postojeće. 

– Nova zgrada će omogućiti korisnicima Arhiva uslugu koja je primerena 21. veku. Takođe smo pokrenuli nekoliko projekata digitalizacije arhivske građe. Prvi je digitalizacija građe o životima ljudi koji su ubijeni u logoru Staro sajmište tokom Drugog svetskog rata. Uspešno smo digitalizovali oko 3.500 karton o Jevrejima koji su ubijeni. Primerak tog projekta je predat Muzeju Holokausta u Vašingtonu, drugi prmerak sam lično predao Memorijalnoj ustanovi za žrtve i heroje Holokausta „Jad Vašem” u Jerusalimu, dok je treći primerak ostao u Istorijskom arhivu Beograda – ukazao je zamenik gradonačelnika. 

On je dodao da je završena digitalizacija svih kartona iz Policijske uprave grada Beograda o prijavi boravka, sve od 1839. godine. Do kraja godine će biti završena digitalizacija blizu 500.000 crkvenih knjiga, pravoslavne i katoličke veroispovesti sa terotorije grada, najavio je Vesić. Takođe, kako je dodao, uradiće se digitalizacija urbanističkih i tehničkih projekata, među kojima su svi projekti zgrada do sedamdesetih godina prošlog veka, kao i projekti svih zgrada sa Novog Beograda koje su građene do devedesetih godina 20. veka. 

U najavi je digitalizacija i poslovnih knjiga koja će omogućiti građanima da rešavaju svoje statuse pred PIO fondom, a sve u skladu sa namerom Vlade Republike Srbije da sva istorijska građa bude digitalizovana, jer to našim građanima omogućava brzo i efikasno rešavanje problema koji se odnose na penzione zahteve u preduzećima. Ulaganjem u Istorijski arhiv Beograda ne čuva se samo istorija grada i naše kolektivno sećanje već i građanima omogućavamo da na brz i efikasan način dođu do potrebnih podataka, kako bi rešili svoje potrebe pred drugim državnim organima – zaključio je Vesić i zahvalio izvođačima i Sekretarijatu za investicije Grada Beograda na urađenom velikom poslu.  

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić ponovio je da je danas veliki dan za Arhiv i kulturu grada Beograda. Kako je istakao, rekonstruisani depoi omogućavaju mnogo bolji rad na čuvanju i smeštaju arhivske građe. U pitanju su najmoderniji sistemi klimatizacije, grejanja i što je najbitnije – protivpožarnog sistema, istakao je Gačić i zahvalio Goranu Vesiću jer će podržati projekte iz oblasti digitalizacije.