petak, 13. septembar 2019.

Ovogodišnji Bitef od 17. do 26. septembra

Ovogodišnji 53. Bitef održaće se od 17. do 26. septembra pod motom „Počnimo ljubav iz početka”, rečeno je danas na trećoj konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da Bitef radi u veoma dobrim finansijskim i pozicionim uslovima, te da nastavlja trend rasta i kada je reč o programskom sadržaju i kada se govori o ulaganjima Grada Beograda. 

– Konkretno ove godine Grad Beograd je izdvojio 27 miliona dinara za 53. Bitef. Republika Srbija je preko konkursa Ministarstva kulture odobrila još 13 miliona, tako  da je budžet ovogodišnjeg Bitefa 40 miliona dinara. Sledeće godine biće još veći, a Grad Beograd će povećati svoja ulaganja, tako da će izdvojiti 30 miliona – rekao je Ivan Karl.

On je istakao da je od izuzetnog značaja i međuinstitucionalna saradnja Bitefa i gradskih ustanova, kao i ustanova republike, tačnije da se predstave u okviru glavnog programa održavaju i u Narodnom pozorištu Beograd, gde će biti svečano otvaranje, ali i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.

– Ono što čini da organizam festivala bude što zdraviji i da se što više toga dešava tokom festivala jesu Bitef biblioteka, Bitef polifonija prezentacije i radionice. Najveći broj festivala ima uvozni karakter, a Bitef ima i izvoznu crtu i veoma je dobro pozicioniran na evropskoj i međunarodnoj sceni – rekao je Karl i zahvalio čitavom timu festivala.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica istakao je da je svečano otvaranje Bitefa 18. septembra predstavom „Orest u Mosolu”.

– Predstava „Beograd na daljinski”, koju će izvoditi gledaoci šetnjom kroz Beograd sa slušalicama i gde pratimo vrlo inteligentan tekst kako da se krećemo kroz grad koji mislimo da poznajemo i kako da ga sagledavamo sa druge distancirane tačke gledišta, biće izvedena 17. septembra. Trasa počinje sa Novog groblja, a završava se na krovu Kombank dvorane – rekao je Ivan Medenica i dodao da će se festival završiti na otvorenom sa koncertom Beti Đorđević, te da je celi festival besplatan.

On je dodao da Bitef mora uložiti sav svoj napor dovodeći kustose selektore stranih festivala da doprinesu maksimalnom plasmanu našeg pozorišta u svetu.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović zahvalio je Sekretarijatu za kulturu, Gradu Beogradu i kabinetu Vlade Republike Srbije na dobroj saradnji i podršci koja je pružena za pripremanje ovogodišnjeg Bitefa.

– Od izuzetne važnosti je ta bitefovska prepoznatljivost u kulturnoj sferi i zbog toga su sa nama i delegacije Europske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, Gete institut, Francuski institut u Srbiji, te ambasade Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država i Belgije – rekao je Miloš Latinović.